Home / SVET / Kandidátom aliancie CDU/CSU na post nemeckého kancelára bude Armin Laschet

Kandidátom aliancie CDU/CSU na post nemeckého kancelára bude Armin Laschet

20.4.2021 (Webnoviny.sk) – Kandidátom na post nemeckého kancelára bude za stredopravý blok Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) a Kresťansko-sociálnej únie Bavorska (CSU) predseda prvej zmienenej strany Armin Laschet.

Stalo sa tak po tom, čo ho v noci podporilo vedenie CDU a jeho konkurent v boji o kandidatúru, líder CSU Markus Söder uznal jeho víťazstvo.

Merkelová už nekandiduje

„Kocky sú hodené: Armin Laschet bude nový kandidát na kancelára za Úniu,“ povedal v utorok Söder s tým, že len zjednotená aliancia ich strán môže byť úspešná.

„Podporíme ho bez nevôle všetkými našimi silami,“ vyjadril sa bavorský premiér pred novinármi v Mníchove.

Aliancia CDU/CSU bola posledná veľká politická sila v Nemecku, ktorá nenominovala svojho kandidáta na kancelára do parlamentných volieb. Tie sa budú konať 26. septembra a Merkelová sa v nich nebude uchádzať o piate funkčné obdobie.

Kandidatúra sa však zmenila na duel medzi Laschetom, ktorý sa opieral o svoj post lídra väčšej CDU, a Söderom, ktorého favorizovali prieskumy verejnej mienky.

Aj Zelení majú kandidáta

Šesťdesiatročný Laschet, ktorý je tiež predsedom vlády spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, však podľa agentúry AP čelí ďalšej veľkej výzve, a to získať si na svoju stranu voličov aj kolegov, ktorí podporili Södera.

Svojich kandidátov na kancelára už predstavili Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) a po prvý raz aj Zelení. Za sociálnych demokratov sa bude o post uchádzať minister financií Olaf Scholz.

Zelení zase vybrali spolulíderku strany Annalenu Baerbockovú.

Viac k témam: nemecký kancelár
Zdroj: Webnoviny.sk – Kandidátom aliancie CDU/CSU na post nemeckého kancelára bude Armin Laschet © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby priznáva vražednú kampaň proti spolupracovníkom Kremľa

Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Zároveň však môžem ponúknuť niektoré podrobnosti, uviedol Vasyl Maľuk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *