Home / šport / Budú na olympiáde v Tokiu fanúšikovia? Problémom môže byť očkovanie

Budú na olympiáde v Tokiu fanúšikovia? Problémom môže byť očkovanie

19.4.2021 (Webnoviny.sk) – Nízke percento zaočkovaných Japoncov proti koronavírusu podporuje teóriu, že olympijské hry v Tokiu budú bez veľkej časti domácich fanúšikov. Japonský minister zodpovedný za vakcináciu Taro Kono uviedol, že je takmer isté, že miesta v hľadiskách športovísk zostanú prázdne.

Do dnešného dňa bolo zaočkované menej než jedno percento japonskej populácie. Odložené olympijské hry sa v Tokiu majú uskutočniť v termíne 23. júla – 8. augusta 2021.

Mínové pole pre organizátorov

Kono doplnil, že zatiaľ čo väčšina zahraničných športovcov a ich sprievodu pri vstupe do Japonska by mala byť zaočkovaná, prípadní ľudia na tribúnach rozhodne nebudú. Jednoducho nestihnú podstúpiť vakcináciu, ktorá nie je povinná.

Šéfka organizačného výboru Seiko Hašimotová a olympijská ministerka Tamayo Marukawová uviedli, že dosiaľ nemajú ani konkrétnu predstavu o očkovaní športovcov. „Toto je mínové pole pre organizátorov aj japonskú vládu. Zrejme nebudeme tlačiť ani na japonských športovcov, aby ako zdraví ľudia podstúpili očkovanie. Už teraz sa na sociálnych sieťach zdvihla vlna odporu voči takto zamýšľaným krokom,“ píše sa vo vyhlásení organizátorov OH.

Marukawová už minulý týždeň uviedla, že vláda zvažuje denné testovanie všetkých športovcov, ktorí sa zúčastnia na OH v Tokiu. Predchádzajúce plány požadovali vírusové testy každé štyri dni. Ak sa táto zmena prijme, musí sa objaviť aj v druhej verzii príručky pre účastníkov olympijských hier, tzv. playbooku. V súvislosti s vakcináciou Medzinárodný olympijský výbor uviedol, že ju striktne od športovcov – účastníkov OH – vyžadovať nebude. Prezident MOV Thomas Bach však už neraz verejne vyzval športovcov, aby sa nechali zaočkovať. Takéto iniciatívy však vo viacerých krajinách vyvolali názorové spory o tom, prečo by mali byť mladí zdraví ľudia uprednostňovaní pred zraniteľnejšou staršou časťou populácie.

Investovali približne 15 miliárd dolárov

Organizačný výbor OH v Tokiu by chcel mať do konca apríla zodpovedanú otázku, v akom počte a či vôbec budú prítomní na olympijských športoviskách domáci fanúšikovia. Tí zahraničí už pred časom dostali celoplošnú stopku. „Do konca apríla by sme chceli mať rámcovo jasno v tejto veci. Aj tak však musíme zostať flexibilní, lebo situácia s pandémiou koronavírusu sa musí posudzovať na dennej báze,“ vysvetlila Hašimotová.

Napriek stúpajúcim počtom koronavírusovej nákazy Japonci majú eminentný záujem na tom, aby sa o rok odložené OH uskutočnili. Do dnešného dňa už investovali do podujatia približne 15 miliárd dolárov (cca 12,51 miliardy eur), pričom nezávislé audity naznačujú aj dvojnásobok tejto sumy. Až 6,7 miliardy z tejto sumy sú verejné peniaze.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, LOH Letné olympijské hry 2020 v Tokiu
Zdroj: Webnoviny.sk – Budú na olympiáde v Tokiu fanúšikovia? Problémom môže byť očkovanie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budú Rusi a Bielorusi na otváracom ceremoniáli OH 2024? MOV čoskoro rozhodne

Je známe, že Rusi a Bielorusi nebudú na úvodnom ceremoniáli paralympijských hier.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *