Home / SLOVENSKO / Tajné služby musia po udalostiach v Česku podniknúť kroky na zvýšenie bezpečnosti Slovenska, tvrdí KDH

Tajné služby musia po udalostiach v Česku podniknúť kroky na zvýšenie bezpečnosti Slovenska, tvrdí KDH

19.4.2021 (Webnoviny.sk) – Ak sa potvrdia medializované informácie o výbuchu skladu v Českej republike, ide o obrovský zásah do suverenity iného štátu a je nevyhnutné, aby Slovenská informačná služba (SIS) a Vojenské spravodajstvo podnikli v spolupráci so spojencami konkrétne kroky na zvýšenie bezpečnosti Slovenska a jeho občanov.

Bezpečnosť je rozhodujúca

Vo svojom vyhlásení to konštatuje predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský. Ten zároveň zdôraznil, že ČR je pre Slovensko historicky najdôležitejší partner a jeho bezpečnosť priamo súvisí s našou.

„Bezpečnosť je v tomto prípade rozhodujúca, domnienky či zahraničnopolitické sympatie respektíve antipatie sú bezpredmetné,” povedal Majerský. Dodal, že aj tieto udalosti jasne ukazujú, že Slovensko potrebuje urýchlene a bez pochybností obsadiť miesto riaditeľa SIS.

Česko vyhostilo 18 ruských diplomatov

Český premiér Andrej Babiš spolu s ministrom vnútra a dočasným ministrom zahraničia ČR Janom Hamáčkom na mimoriadnej tlačovej konferencii v sobotu 17. apríla oznámili vyhostenie 18 ruských diplomatov.

Identifikovali ich totiž ako pracovníkov ruských tajných služieb. Podľa Babiša a Hamáčka existuje podozrenie, že sa Rusko podieľalo na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, pri ktorom zomreli dvaja ľudia. Rusko v reakcii oznámilo, že vyhostí 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve.

Viac k témam: Česko, diplomati, medzinárodné vzťahy, Rusko, tajne služby, Vojenské spravodajstvo (VS), vyhostenie diplomata
Zdroj: Webnoviny.sk – Tajné služby musia po udalostiach v Česku podniknúť kroky na zvýšenie bezpečnosti Slovenska, tvrdí KDH © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *