Home / SVET / Francúzsko a Nemecko majú presvedčiť Ukrajinu, aby dodržiavala prímerie, očakáva Kremeľ

Francúzsko a Nemecko majú presvedčiť Ukrajinu, aby dodržiavala prímerie, očakáva Kremeľ

16.4.2021 (Webnoviny.sk) – Rusko verí, že Francúzsko a Nemecko presvedčia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zabezpečil dodržiavanie prímeria na východe Ukrajiny a naplnenie mierovej dohody podpísanej v Minsku v roku 2015.

Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na ohlásené rokovania ukrajinského prezidenta s lídrami Nemecka a Francúzska.

Ruské vojská na hraniciach

Očakávame, že lídri Nemecka a Francúzska „využijú svoj vplyv a dôrazne vyjadria potrebu zastaviť akékoľvek provokatívne akcie na kontaktnej línii a zdôraznia dôležitosť bezpodmienečného dodržiavania prímeria,“ uviedol Peskov.

Zelenskij v piatok pricestoval do Paríža, kde absolvoval pracovný obed s francúzskou hlavou štátu Emmanuelom Macronom. Lídri sa ešte počas dňa prostredníctvom videokonferencie mali spojiť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Rozhovory prichádzajú v čase, keď Ukrajina a jej západní spojenci vyjadrujú znepokojenie nad koncentráciou ruských vojsk pozdĺž hranice s Ukrajinou.

Podľa USA a Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) sú počty vojakov na hranici najvyššie od roku 2014.

Boje prepukli po anexii Krymu

„Je čas prestať rozprávať a prijať rozhodnutia,“ povedal Zelenskij pre francúzsky denník Le Figaro. Ako dodal, piatkové rozhovory sa zamerajú na bezpečnostné otázky.

„Bezpečnosť Európy závisí od bezpečnosti Ukrajiny,“ uviedol ďalej prezident, podľa ktorého sa jeho krajina usiluje o podporu EÚ a NATO.

Boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a Moskvou podporovanými separatistami prepukli krátko po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Konflikt si doteraz vyžiadal viac ako 14-tisíc ľudských životov.

Viac k témam: východná Ukrajina
Zdroj: Webnoviny.sk – Francúzsko a Nemecko majú presvedčiť Ukrajinu, aby dodržiavala prímerie, očakáva Kremeľ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *