Home / SVET / Merkelovú by v kresle mohol vystriedať Söder, podľa prieskumov je favoritom CDU/CSU

Merkelovú by v kresle mohol vystriedať Söder, podľa prieskumov je favoritom CDU/CSU

16.4.2021 (Webnoviny.sk) – Bavorský premiér Markus Söder je podľa nových prieskumov verejnej mienky favoritom na kandidáta na kancelára za stredopravý blok súčasnej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Líder Kresťansko-sociálnej únie Bavorska (CSU) má podľa nich väčšiu podporu ako nový líder Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), väčšej sesterskej strany CSU, Armin Laschet.

Laschet, predseda vlády spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, svoju kandidatúru na kancelára opiera o líderstvo CDU. Söder sa zase opiera o priaznivé čísla v prieskumoch verejnej mienky.

V prieskumoch vedie Söder

Podľa prieskumu, ktorý tento týždeň pre televíziu ARD vykonala agentúra Infratest dimap, 44 percent Nemcov, a 72 percent voličov bloku CDU/CSU vyslovilo podporu Söderovi. Naopak, Lascheta preferovalo 15 percent Nemcov a 17 percent voličov CDU/CSU.

Prieskum, ktorý pre denník Bild vykonal inštitút INSA, zase naznačuje, že Laschet má ako kandidát bloku 27-percentnú podporu, zatiaľ čo Söder má 38 percent.

Laschet prieskumy zľahčuje

Laschet zľahčil dôležitosť prieskumov s tým, že voľby sa budú konať o niekoľko mesiacov a on už v minulosti v krajinských voľbách prekonal slabé čísla.

Po stretnutí spoločnej parlamentnej skupiny v Berlíne politici uviedli, že rokovania o kandidatúre boli produktívne a dúfajú, že rozhodnutie padne do konca týždňa. V piatok ráno však podľa agentúry AP nič nenaznačovalo tomu, že by sa blížilo akékoľvek oznámenie.

Parlamentné voľby, ktoré rozhodnú o nástupcovi Merkelovej, sa budú v Nemecku konať 26. septembra.

Viac k témam: kandidát, nemecká kancelárka, parlamentné voľby v Nemecku
Zdroj: Webnoviny.sk – Merkelovú by v kresle mohol vystriedať Söder, podľa prieskumov je favoritom CDU/CSU © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup smerom ku Kosťantynivke, Kramatorsku a Sloviansku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *