Home / SLOVENSKO / Slovensko po 17 rokoch prepísalo štatistiky. Vlani zomrelo viac ľudí, ako sa narodilo

Slovensko po 17 rokoch prepísalo štatistiky. Vlani zomrelo viac ľudí, ako sa narodilo

15.4.2021 (Webnoviny.sk) – V roku 2020 bola úmrtnosť na Slovensku vyššia ako pôrodnosť. Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) to uviedol v tlačovej správe, ktorú zaslalo komunikačné oddelenie úradu. Počet úmrtí dosiahol vlani 59,1-tisíc osôb, narodilo sa 56,7-tisíc živých detí. V krajine tak po 17 rokoch mortalita prevýšila natalitu.

Slovensko malo na konci roka 2020 celkovo 5 459 781 obyvateľov, z toho 49 percent mužov a 51 percent žien. Počet obyvateľov medziročne vzrástol o 1 908 osôb. Nárast celkového počtu obyvateľov SR v roku 2020 sa podarilo dosiahnuť len vďaka migračnému prírastku, teda skutočnosti, že počet prisťahovaných ľudí výraznejšie prevýšil skupinu vysťahovaných zo SR.

Vysťahovalo sa najmenej Slovákov

V predošlých desiatich rokoch ročne na Slovensku pribúdalo od 5 do 12-tisíc obyvateľov. Celkovo 58,2 percenta prisťahovaných ľudí tvorili Slováci. Počet vysťahovaných osôb klesol na najnižšiu hodnotu od roku 2012. Zo Slovenska sa vysťahovalo vyše 2,4 tisíc ľudí.

Viac o téme: Koronavírus

„Je to dôsledok vplyvu situácie spojenej s pandémiou vírusu COVID-19. Na Slovensku zomrelo v minulom roku výrazne viac ľudí, ako sa narodilo, takže prvýkrát od roku 2003 došlo k prirodzenému úbytku obyvateľstva, a to o 2 439 osôb,“ povedala Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Pôrodnosť klesá

Počet zomretých bol v dôsledku ochorenia COVID-19 medziročne vyšší o 5,9 tisíca osôb, čo predstavuje viac ako desaťpercentný nárast. Na Slovensku zároveň klesá pôrodnosť. Na celom území sa v minulom roku narodilo 56 650 detí, čo je o 404 živonarodených menej ako v roku 2019. Počet narodených detí bol zároveň nižší ako priemer predošlých piatich rokov (2015 až 2019), keď sa ročne rodilo v priemere 57,2 tisíca živonarodených detí.

Len v troch krajoch z ôsmich bola vlani pôrodnosť vyššia ako úmrtnosť. Najväčší úbytok populácie zaznamenali štatistici v Nitrianskom kraji, v ktorom zomrelo v roku 2020 celkovo 2 798 osôb. Najväčší prirodzený prírastok zaznamenal Bratislavský kraj, v ktorom sa vlani narodilo viac ako 8 300 detí.

Najviac ubudlo obyvateľov v Nitrianskom kraji

Najvyšší prirodzený úbytok obyvateľov v absolútnych číslach či v prepočte na stotisíc obyvateľov mali vlani Nitriansky, Trenčiansky a Banskobystrický kraj, v ktorých sa počet obyvateľov znížil vplyvom vyššej úmrtnosti než pôrodnosti o 1 500 až 2 500 obyvateľov.

„V týchto troch krajoch bola aj najvyššia miera úmrtnosti a najnižší počet pôrodov na 100-tisíc obyvateľov. Súčasne úbytok obyvateľstva v rámci vyššej úmrtnosti zaznamenali aj Trnavský a Žilinský kraj,“ uviedla Zuzana Podmanická.

Do Bratislavského kraja sa sťahuje najviac ľudí

Najväčší celkový prírastok mal Bratislavský kraj, v ktorom sa počet obyvateľov medziročne zvýšil o 7 400 ľudí. Okrem prevažujúcej pôrodnosti, ktorá prekonala aj úmrtnosť zvýšenú koronavírusom, ide o kraj s najsilnejším prírastkom prisťahovaných z iných krajov na Slovensku. Vyššia miera migrácie a prisťahovaní nakoniec viedli k celkovému miernemu rastu počtu obyvateľov aj v Trnavskom kraji.

Prešovský kraj mal vlani najvýraznejšiu prevahu narodených nad zomretými, súčasne však zaznamenal najvyšší odlev obyvateľov, ktorí sa odsťahovali z kraja. Preto sa celkový prírastok jeho obyvateľov v porovnaní s predošlými rokmi výrazne znížil. Mierny nárast počtu obyvateľov zaznamenal aj Košický kraj.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, narodenie dieťaťa, úmrtnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko po 17 rokoch prepísalo štatistiky. Vlani zomrelo viac ľudí, ako sa narodilo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *