Home / EKONOMIKA / SaS sa snaží dosiahnuť zníženie daní a odvodov, Krajniak si to aktuálne nevie predstaviť

SaS sa snaží dosiahnuť zníženie daní a odvodov, Krajniak si to aktuálne nevie predstaviť

14.4.2021 (Webnoviny.sk) – Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak si nevie predstaviť, že by vládna koalícia v čase pandémie zásadnejšie znížila daňovo-odvodové zaťaženie na Slovensku. Podpredseda strany Sme rodina tak reagoval na zámer strany SaS presadiť do nového programového vyhlásenia vlády znižovanie celkového daňovo-odvodového zaťaženia.

„Vo všeobecnosti s týmto princípom súhlasíme, nebránime sa mu, ale musíme vidieť, ako to chcú v najbližších rokoch dosiahnuť,“ povedal počas brífingu pred rokovaním vlády.

Verejné financie s vysokým deficitom

Osobne si nevie predstaviť, že by sa v tomto a budúcom roku dane a odvody zásadnejšie znížili. Upozornil na to, že verejné financie vykazujú vysoký deficit. „Viem si predstaviť, že nastavíme nejaký systém poklesu daní a odvodov,“ povedal Krajniak.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) chce do nového programového vyhlásenia vlády presadiť popri zavedení výdavkových stropov aj znižovanie celkového daňovo-odvodového zaťaženia. V tlačovej správe o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák. Cieľom liberálov je výrazne zvýšiť udržateľnosť a efektívnosť verejných financií na Slovensku.

Daňová brzda alebo kĺzavý priemer

Vláda Eduarda Hegera by sa podľa SaS preto mala vo vládnom programe zaviazať k zavedeniu ústavného zákona, ktorý by viedol k postupnému znižovaniu celkového daňovo-odvodového zaťaženia na päťročný kĺzavý priemer troch krajín Európskej únie s najnižším celkovým daňovo-odvodovým zaťažením.

„Prípadne by malo ísť o zakomponovanie daňovej brzdy priamo do zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Zvyšovanie celkového daňovo-odvodového zaťaženia bude možné iba po schválení ústavnou väčšinou poslancov Národnej rady SR,“ uviedol predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Daňové a odvodové zákony by sa mali podľa neho prijímať tak, aby ich účinnosť bola vždy od 1. januára nasledujúceho roka. „Aj toto pomôže všetkým vyvarovať sa chaosu z neustále sa meniacich pravidiel,“ dodal poslanec za SaS.

Viac k témam: dane, odvody
Zdroj: Webnoviny.sk – SaS sa snaží dosiahnuť zníženie daní a odvodov, Krajniak si to aktuálne nevie predstaviť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *