Home / SVET / Vláda v Nemecku bude mať väčšie právomoci, zaviesť môže zákaz vychádzania či zatváranie prevádzok

Vláda v Nemecku bude mať väčšie právomoci, zaviesť môže zákaz vychádzania či zatváranie prevádzok

13.4.2021 (Webnoviny.sk) – Nemecká vláda sa dohodla na kontroverznej zmene zákona, ktorá jej dáva právomoc prijímať prísnejšie obmedzenia v boji proti pandémii koronavírusu. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Novelizovaný právny predpis upravujúci kontrolu chorôb ešte musí schváliť parlament. Federálnej vláde však umožní zavádzať zákaz vychádzania medzi 21:00 a 5:00 či zatvárať školy a prevádzky v oblastiach s vysokou mierou nákazy.

Firmy budú testovať zamestnancov, ktorí nepracujú z domu

Nemecko je vysoko decentralizovaný štát, kde majú vlády šestnástich spolkových krajín ďalekosiahle kompetencie v oblasti zavádzania a rušenia pandemických reštrikcií. Ako uviedol Steffen Seibert, hovorca kancelárky Angely Merkelovej, cieľom novelizovaného zákona je uplatňovať „jednotné národné pravidlá“.

Viac o téme: Koronavírus

Vládny kabinet tiež v utorok rozhodol o tom, že nemecké firmy budú musieť aspoň raz do týždňa otestovať na koronavírus všetkých zamestnancov, ktorí nepracujú z domu.

Zdravotníci volajú po prísnejších opatreniach

V Nemecku momentálne bojujú s treťou vlnou pandémie, a to napriek tomu, že mnohé prevádzky sú už mesiace zatvorené. Zdravotnícki pracovníci upozorňujú, že ak nezačnú platiť prísnejšie vnútroštátne opatrenia, nemocnice by mohli byť čoskoro preťažené.

Inštitút Roberta Kocha, ktorý v Nemecku zodpovedá za kontrolu a prevenciu chorôb informoval, že v krajine za uplynulých 24 hodín pribudlo 10 810 pozitívne testovaných osôb a 294 súvisiacich úmrtí. Od začiatku pandémie v Nemecku evidujú vyše tri milióny infikovaných ľudí a 78 746 úmrtí.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, COVID-19, firmy, Koronavírus COVID-19 v Nemecku, Pandémia, testovanie, Zákaz vychádzania
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda v Nemecku bude mať väčšie právomoci, zaviesť môže zákaz vychádzania či zatváranie prevádzok © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby priznáva vražednú kampaň proti spolupracovníkom Kremľa

Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Zároveň však môžem ponúknuť niektoré podrobnosti, uviedol Vasyl Maľuk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *