Home / SLOVENSKO / Škandál, ktorý otriasol celou britskou vládou

Škandál, ktorý otriasol celou britskou vládou

13.4.2021 (Webnoviny.sk) – Nespútané šesťdesiate roky, počas ktorých sa ľudia oddávali najmä večierkom, drogám a intímnym hrám. Poviete si, no a čo? Večierky a divoká odviazaná zábava je predsa bežnou súčasťou života, tak prečo by to mal byť problém? Ten nastáva v momente, kedy si intímnych chvíľok s prostitútkou užíva starší, vysoko postavený a hlavne ženatý politik, ktorý sa tak stáva vydierateľný a môže ohroziť štátne záujmy.

Príbeh, ktorý sa odohral v 60. rokoch vo Veľkej Británii a otriasol celou spoločnosťou. Ústrednými postavami boli Christine Keelerová, ktorá sa skôr považuje za modelku a politik John Profumo, minister zahraničných vecí pre vojnu za vlády Harolda Macmillana. Christine neprežila zrovna ideálnu mladosť. Vlastný otec rodinu opustil v jej útlom veku, bola vychovaná matkou a nevlastným otcom, ktorý ju neskôr ako tínedžerku sexuálne zneužíval spolu s jeho priateľmi. V 15 rokoch odišla z domu a našla si prácu ako modelka v obchode s oblečením v londýnskom Soho. O dva po afére s afroamerickým seržantom letectva Spojených štátov roky porodila syna. Dieťa sa však narodilo predčasne a prežilo len šesť dní. A tak je na svete krásna, ale osudom poznačená žena, s ktorou je možné veľmi jednoducho manipulovať.

Zásadným momentom v Christininom živote bolo stretnutie s Maureen O’Connorovou, ktorá pracovala v Murray’s Cabaret Club. Tá ju predstavila majiteľovi baru Percymu Murrayovi, ktorý si ju okamžite najal ako topless herečku. V rovnakom bare sa Christine spoznala s osteopatom a umelcom Stephanom Wardom. Jeho lekárska prax a umenie znamenali pre krásnu Christine vstup do vyššej spoločnosti a záujem mnohých mužov. Ward, ako sa neskôr ukázalo, pracoval ako dvojitý agent a mal kontakty ako s najvyššími členmi MI5, tak aj s KGB, ktorým odovzdával britské štátne tajomstva.

A práve Ward predstavil Christine počas bazénovej párty na zámku Cliveden House Johnovi Profumovi. Milostný románik s vtedy 19 ročnou modelkou na seba nenechal dlho čakať.

Skutočnosť, že rešpektovaný člen vlády mal mimomanželský pomer s mladou modelkou, bola len špička ladovca. Keelerová si totiž okrem sexuálneho záujmu Profuma, užívala aj priazeň ďalších vysokopostavených úradníkov, napríklad Ivanova, námorného atašé sovietskeho veľvyslanectva v Londýne, ktorý tiež pracoval pre sovietsku spravodajskú službu. Zlom prišiel v dobe, kedy sa medzi sebou nezhodli ďalší dvaja žiarliví milenci Christine, jazzový spevák Lucky Gordon a jazzový promotér Johnny Edgecombe. Gordon, ktorý následne streľbou zaútočil na Wardonov dom, v ktorom mala Christine útočisko, bol zatknutý a následný súd  s ním priviedol pozornosť verejnosti na Christine a poskytol impulz k ďalšiemu vyšetrovaniu, z ktorého sa vyvinul škandál známy ako „Aféra Profumo“. John Profumo samozrejme poprel akékoľvek nevhodné chovanie a až neskôr pripustil, že klamal. Škandál však vážne poškodil dôveryhodnosť  Macmillanovej vlády a Macmillan rezignoval na funkciu podpredsedu vlády v októbri 1963 s odvolaním na zlý zdravotný stav. Vyústilo to do porážky konzervatívnej vlády  labouristickou stranou vo všeobecných voľbách v roku 1964.

Počas súdneho riadenia sa aj samotná Christine Keelerová  objavila pred súdom. V dôsledku neuveriteľného tlaku na mladú dievčinu s cieľom ututlať pravdu, došlo nevyhnutne k získaniu negatívneho obrazu, ktorý Chritine v priebehu škandálu pripisovali médiá, zákon a parlament, a ktorého sa aj napriek snahe už nikdy poriadne nezbavila.

Christine Keelerovú si zahrala Sophie Cookson, herečka známa z filmov Kingsman a The Huntsman: Winter’s War. Len vďaka nej dokázalo opäť ožiť dievča zo starých fotografií. Sophie dokázala vystihnúť zložitosť Christine, jej zraniteľnosť, inteligenciu, odvahu, túhu, mladosť ako aj krásu.

Príbeh Christine Keelerové v mnohom kopíruje súčasné dianie v spoločnosti, sila moci, nadriadenosti pohlaví a spoločenských tried je častou témou nejedného spravodajstva. Christine samotná v tej dobe nemohla rozprávať, bola manipulovaná, slová jej boli vkladané do úst, nikto ju nebral vážne a nikdy nemala príležitosť skutočne ukázať svoju verziu príbehu. Vy však máte možnosť verziu Christine Keelerovej sledovať v rekonštruovanom príbehu na Epic drama.

Osobná dráma hlavnej postavy je zrekonštruovaná v šesťdielnej minisérii Súd s Christine Keelerovou, ktorý začína 14. apríla o 21:00 na Epic Drama.  Podmanivý seriál je príbehom mladej dievčiny, ktorej srdce bolo roztrieštené, a ktorá musela znášať neustále ponižovanie a pokúšať sa opakovane vstať na vlastné nohy a pokračovať vo svojej životnej ceste.

Informačný servis

Viac k témam: Epic Drama, PR, seriál, Viasat World
Zdroj: Webnoviny.sk – Škandál, ktorý otriasol celou britskou vládou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko podľa Galka dostáva len filtrované informácie od tajných služieb, Gašpar to označil za hoax (video)

Poslanec Gašpar chce všetkých ubezpečiť, že nie sme odstrčení niekde bokom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *