Home / EKONOMIKA / Ministerstvo vnútra odobrilo poslanecký návrh na zvýšenie materského pre policajtky a vojačky

Ministerstvo vnútra odobrilo poslanecký návrh na zvýšenie materského pre policajtky a vojačky

11.4.2021 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo vnútra súhlasí s návrhom koaličných poslancov zvýšiť výšku materského poberaného policajtkou, policajtom, profesionálnou vojačkou alebo profesionálnym vojakom z doteraz ustanovených 70 % čistého denného služobného platu na 75 % čistého denného služobného platu.

Rezort to konštatuje v stanovisku k novele zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorú predložili Vladimíra Marcinková (Za ľudí), Juraj Krúpa (OĽaNO) a Petra Krištúfková (Sme rodina).

Zlepšenie sociálnej situácie

Účelom novely je podľa predkladateľov zlepšenie sociálnej situácie a zabezpečenie príjmu na úhradu zvýšených nákladov na dieťa a poberateľa dávky v čase, kedy poberateľovi dávky nie je umožnené z dôvodu tehotnosti alebo trvalej starostlivosti o novonarodené dieťa vykonávať štátnu službu.

„Materské vo výške 75 % čistého denného služobného platu sa navrhuje poskytnúť aj policajtke a profesionálnej vojačke, ktorej nemocenské zabezpečenie skončilo počas trvania tehotenstva, avšak nárok na materské jej vznikol do ôsmich mesiacov od skončenia služobného pomeru,“ uvádza sa v novele.

Návrh odporučia na schválenie

Dopad na rozpočet verejnej správy pre tento rok je podľa dôvodovej správy novely odhadovaný vo výške približne 166 000 eur a v nasledujúcich rokoch 2022 a 2023 sa predpokladá približne rovnaká suma.

„Pri stanovení nákladov sa vychádzalo z priemerného počtu 610 poberateľov materského v roku 2020,“ uvádza rezort vnútra. Dodal, že návrh odporučí na schválenie vládou SR.

Účinnosť novely navrhujú predkladatelia od prvého júna tohto roku.

Viac k témam: materská dávka, policajti, vojaci
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo vnútra odobrilo poslanecký návrh na zvýšenie materského pre policajtky a vojačky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *