Home / SLOVENSKO / Rómovia dostali cez mapový portál ochranné prostriedky, dezinfekciu, ale aj potravinovú pomoc

Rómovia dostali cez mapový portál ochranné prostriedky, dezinfekciu, ale aj potravinovú pomoc

7.4.2021 (Webnoviny.sk) – V záujme efektívnejšej pomoci marginalizovaným rómskym komunitám (MRK) v boji proti koronavírusu spustil minulý rok Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity mapový portál pre zobrazovanie a koordináciu napĺňania potrieb obyvateľov z prostredia MRK a pracovníkov v týchto obciach.

Uvádza sa to v správe o činnosti splnomocnenkyne za rok 2020, ktorú v stredu 7. apríla vláda vzala na vedomie. Podľa dokumentu portál mapoval prerozdelenie materiálneho zabezpečenia nevyhnutného pri prevencii a ochrane ľudí pred ochorením COVID-19.

Viac o téme: Koronavírus

Predovšetkým išlo o ochranné prostriedky ako rúška, dezinfekcia alebo rukavice ako aj zabezpečenie základných potrieb, medzi ktoré patria potravinová pomoc alebo pitná voda.

Primárna prevencia

„Mapa slúžila najmä pre registrovanie organizácií a jednotlivcov, ktoré mali možnosť pomôcť so zabezpečením predmetného materiálu. Prostredníctvom tejto platformy úrad následnú pomoc koordinoval,” uvádza sa v dokumente.

Úrad sa podľa správy v rámci pandémie sústreďoval aj na primárnu prevenciu formou šírenia osvety a poskytovaním informácií pre ľudí žijúcich v MRK cez letáky v infografickej podobe a ilustráciou situačných príbehov v slovenskom, rómskom a maďarskom jazyku.

Operatívna reakcia na pandémiu

„Rovnako odbory úradu zabezpečovali počas pandémie COVID-19 viaceré kľúčové činnosti,” konštatuje správa s tým, že kancelária splnomocnenkyne zabezpečovala pre zamestnancov s profesionálnou expozíciou v teréne dostatočné množstvo osobných ochranných pracovných prostriedkov a spolupracovala aj s ostatnými útvarmi Ministerstva vnútra SR na operatívnom aplikovaní opatrení prijímaných vládou SR a Hlavným hygienikom SR.

Operatívnou reakciou na pandémiu a riešenie mimoriadnych situácií, ktoré vznikajú v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 je podľa správy realizácia Národného projektu Podpora činností zameraných na riešenie nepriaznivých situácií súvisiacich s ochorením COVID-19 v obciach s prítomnosťou MRK.

„Národný projekt sa realizuje od októbra 2020 a pôsobí cielene v obciach, v ktorých sa nerealizujú pomáhajúce profesie a to posilnením ľudských zdrojov prostredníctvom terénnych asistentov vo vybratých obciach. Taktiež v kritických situáciách spojených so zabezpečením mimoriadnych opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19, alebo iných pandemických ochorení pôsobením krízových poradných tímov,” dodal dokument.

Viac k témam: Koronavírus, Marginalizované rómske komunity (MRK), ochranné pomôcky, Úrad splnomocnenca vlády SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Rómovia dostali cez mapový portál ochranné prostriedky, dezinfekciu, ale aj potravinovú pomoc © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko dostane menej peňazí, ako predpokladalo. Dôvodom je pomoc Ukrajine zo strany bývalých vlád, uviedol Blanár (foto)

Povedal tak po pondelkovom zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci v Luxemburgu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *