Home / EKONOMIKA / Zamestnávatelia vítajú možné výdavky na podporu ekonomiky, pomohli by firmy zachrániť pred bankrotom

Zamestnávatelia vítajú možné výdavky na podporu ekonomiky, pomohli by firmy zachrániť pred bankrotom

1.4.2021 (Webnoviny.sk) – Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta stanovisko Rady pre rozpočtovú zodpovednosť o možnom vládnom výdavku na podporu ekonomiky, ktorý by v tomto roku mohol dosiahnuť až takmer dve miliardy eur.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Asociácia totiž so znepokojením sleduje negatívne dopady koronakrízy. Niektoré sektory už skoro rok podľa nich prežívajú v červených číslach a hrozí, že by nemuseli túto krízu prežiť a stratili by sa z produkčnej kapacity našej ekonomiky.

Ak niektoré z opatrení štátnej pomoci firmám pomohli, je to podľa asociácie dobrá správa. Netreba však podľa nich zabúdať, že mnohé firmy sú nie vlastnou vinou v existenčných problémoch, preto im treba adekvátne pomôcť. Uvedeným stimulom by sa zamedzilo prípadnému bankrotu životaschopných firiem, čo sa v budúcnosti ekonomike vráti.

Napríklad sektor cestovného ruchu, ktorý je výrazne postihnutý, by sa hneď po skončení krízy a zlepšení situácie mohol zapojiť do vytvárania HDP. „Tým, že by išlo o jednorazový stimul, tak z pohľadu dlhodobej udržateľnosti verejných financií, bude veľmi lacný, matematicky len na úrovni 0,03 % HDP,“ povedal prezident AZZZ SR Tomáš Malatinský.

Viac k témam: cestovný ruch, COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, ekonomika SR, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Zamestnávatelia vítajú možné výdavky na podporu ekonomiky, pomohli by firmy zachrániť pred bankrotom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Tlaky na trh práce na Slovensku neustávajú, zamestnanosť klesá

Štatistika ukázala, že slovenská ekonomika na začiatku roka 2024 zlepšila svoj výkon, medziročné vzrástla o 2,7 %.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *