Home / SVET / Francúzsko za genocídu v Rwande nemôže, ale podľa historikov mohlo zareagovať včasnejšie

Francúzsko za genocídu v Rwande nemôže, ale podľa historikov mohlo zareagovať včasnejšie

27.3.2021 (Webnoviny.sk) – Francúzsko nenesie priamu zodpovednosť za genocídu v Rwande, na udalosti, ktoré viedli v africkej krajine k masovému vraždeniu státisícov obyvateľov však nedokázalo zareagovať včas. Vyplýva to zo správy komisie, ktorej finálne znenie zverejnili v sobotu francúzski historici.

Zadanie preskúmať spojitosť Francúzska s genocídou v Rwande, kde v roku 1994 zahynulo najmenej 800-tisíc ľudí, dal historikom prezident Emmanuel Macron. Zverejnenie správy by mohlo pomôcť zmierniť francúzsko-rwandské vzťahy, keďže Rwanda dlhodobo obviňuje Francúzsko zo spoluúčasti na krviprelievaní.

Komisia prehľadávala archívy

Macron predvlani nariadil vyšetrovanie úlohy Francúzska v súvislosti s genocídou v Rwande. Komisiu pozostávajúcu z historikov poveril, aby prehľadali archívy a „zanalyzovali rolu a účasť Francúzska“ na dianí v tejto africkej krajine v rokoch 1990 až 1994. Kritici tvrdia, že Francúzsko príliš podporovalo rwandskú vládu vedenú Hutuami, ktorá stála za genocídou, a že dianie v krajine dlho prehliadalo.

Organizácia Spojených národov (OSN) 22. júna 1994 povolila rozmiestnenie francúzskych síl v juhozápadnej Rwande. Táto misia však bola pomerne kontroverzná. Francúzska humanitárna zóna síce zachránila niektoré potenciálne obete, neskôr sa však objavili správy, že francúzska pomoc prišla neskoro a v uvedenej zóne sa podarilo ukryť aj niektorým vrahom.

Sto dní a státisíce životov

Genocíde predchádzalo zostrelenie lietadla, v ktorom spoločne cestoval prezident Rwandy Juvénal Habyarimana so svojím náprotivkom z Burundi Cyprienom Ntaryamirom. Hutuovia, ktorí sú väčšinovým obyvateľstvom Rwandy, zo zodpovednosti za útok obvinili menšinový kmeň Tutsi.

Medzikmeňový konflikt prerástol do genocídy Tutsiov a do ozbrojeného konfliktu medzi obidvoma kmeňmi. Podľa bilancie za 100 dní násilností v Rwande prišlo o život asi 800-tisíc až milión ľudí.

Viac k témam: genocída, obvinenie, Rwanda
Zdroj: Webnoviny.sk – Francúzsko za genocídu v Rwande nemôže, ale podľa historikov mohlo zareagovať včasnejšie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *