Home / SVET / Lídri krajín EÚ podporili obmedzenie exportu vakcín, ich výpadkami je postihnuté aj Slovensko

Lídri krajín EÚ podporili obmedzenie exportu vakcín, ich výpadkami je postihnuté aj Slovensko

26.3.2021 (Webnoviny.sk) – Lídri členských krajín Európskej únie (EÚ) podporili aktivity Európskej komisie (EK), ktorej nástroje by mali obmedziť export vakcín vyrobených v Únii. Limitovaný vývoz by mal byť do krajín s vyššou mierou zaočkovaných občanov v porovnaní s EÚ alebo s obdobnými obmedzeniami vývozu voči Únii.

Prehlbujú sa rozdiely zaočkovaných ľudí

V dňoch 25. a 26. marca sa koná videokonferencia členov Európskej rady, ktorá nahradila pre epidemickú situáciu riadne zasadnutie Rady v Bruseli. SR na rokovaní zastupuje predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). V tlačovej správe o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Viac o téme: Koronavírus COVID-19 vakcína

„Čelíme porušeniam dodávateľských zmlúv zo strany farmaceutických spoločností, pre ktoré sa rozdiely v podiele zaočkovaných občanov medzi členskými štátmi stále viac prehlbujú, a to aj v závislosti od toho, ako si krajiny vyskladali svoje portfólia vakcín. Získali sme na summite podporu pre nájdenie riešenia pre členské štáty, ktoré sú najviac postihnuté výpadkami dodávok vakcín,“ uviedol k aktuálnej situácii premiér Matovič. Dodal, že medzi také patrí aj Slovensko. Ďalšiu prácu na konkrétnej podobe korekčného mechanizmu Slovensko podľa premiéra zverilo do rúk Výboru stálych predstaviteľov v Bruseli.

Na rokovaní bol aj Biden

Počas diskusie lídrov vystúpil aj americký prezident Joe Biden, ktorý rozprával o perspektívach spolupráce medzi Spojenými štátmi americkými (USA) a EÚ. Lídri tiež privítali pozitívne signály z Turecka v súvislosti so zmiernením napätia vo východnom Stredomorí. „Ankara prejavuje záujem o budovanie mostov smerom k EÚ. Tento záujem však musí byť úprimný a priniesť udržateľné výsledky,“ skonštatoval Matovič.

Na videokonferencii predstavili aj spoločný list predsedovia vlád Poľska, Maďarska, Česka, Slovenska, Francúzska, Rumunska a Slovinska o úlohe jadrovej energie v klimatickej a energetickej politike EÚ. „Je potrebné, aby sa prestala spochybňovať úloha jadra v spoločnom boji proti klimatickým zmenám,“ uviedol v pozícii jedného zo signatárov listu Matovič.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, rokovanie, vakcína
Zdroj: Webnoviny.sk – Lídri krajín EÚ podporili obmedzenie exportu vakcín, ich výpadkami je postihnuté aj Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *