Home / EKONOMIKA / Na Slovensku funguje takmer 900-tisíc firiem, DPH však platí štátu len asi štvrtina

Na Slovensku funguje takmer 900-tisíc firiem, DPH však platí štátu len asi štvrtina

25.3.2021 (Webnoviny.sk) – Iba štvrtina podnikateľov na Slovensku platí štátu DPH. Ako vyplýva z dát poradenskej spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company, registrovaných na odvádzanie dane z pridanej hodnoty je u nás niečo cez 230-tisíc podnikateľov z celkového počtu asi 900-tisíc firiem, štátnych inštitúcií, organizácií, samospráv či rôznych podnikateľských foriem nezapísaných v obchodnom registri.

Zákonná povinnosť pritom vzniká každému podnikateľovi, ktorého obrat za posledný kalendárny rok presiahne 49 790 eur.

„Najviac platcov DPH registrujeme v Bratislavskom kraji (67 656), čo je necelá tretina z celého objemu v danom kraji (213 822), ďalej v Nitrianskom kraji, kde daň odvádza 26 percent všetkých tamojších firiem a v Košickom a Trnavskom kraji. V oboch krajoch podniká 25 percent platcov DPH. Najmenej podnikateľov, ktorí sú registrovaní ako platcovia dane z pridanej hodnoty, je už dlhodobo v Prešovskom kraji – 20,9 percenta,“ uviedla analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová.

Až polovica platcov DPH pripadá na spoločnosti s ručením obmedzeným. Ide dovedna o 157-tisíc firiem. Za nimi nasledujú živnostníci a potom akciové spoločnosti. Najviac platcov dane z pridanej hodnoty pracuje v oblasti poradenských služieb v oblasti podnikania (10 234), ostatnom maloobchode v nešpecializovaných predajniach (9 623) a ostatných pomocných obchodných činnostiach (9 284).

Viac k témam: DPH daň z pridanej hodnoty, podnikatelia
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovensku funguje takmer 900-tisíc firiem, DPH však platí štátu len asi štvrtina © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo hospodárstva poskytlo štátu takmer 400 mil. eur, najviac peňazí smerovalo do Bratislavského kraja

Štátnu pomoc ad hoc dostalo od ministerstva hospodárstva päť príjemcov, mierne prekročila 25 mil. eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *