Home / SLOVENSKO / LIDL má v portfóliu už 15% ekologických kamiónov

LIDL má v portfóliu už 15% ekologických kamiónov

8.3.2021 (Webnoviny.sk) – Cieľom Lidla do roku 2025 je dosiahnuť 40%-ný podiel kamiónov s alternatívnym pohonom v rámci svojej flotily.

Znižovanie emisií je jednou z dôležitých ciest ako ochrániť životné prostredie, pričom veľký potenciál sa skrýva v cestnej doprave. Jedným z priekopníkov v oblasti ekologickej logistiky na Slovensku je obchodný reťazec Lidl, ktorý využíva kamióny s alternatívnym pohonom už tretí rok. Kamióny s CNG, LNG či hybridným pohonom aktuálne tvoria už 15% vozovej flotily využívanej Lidlom. Obchodný reťazec chce tento podiel ďalej zvyšovať, nové ekologické vozidlá pribudnú v jeho vozovom parku ešte tento rok.

„V priebehu roka 2021 plánujeme presiahnuť hranicu 20% kamiónov s alternatívnym pohonom, do roku 2025 plánujeme dokonca 40%-ný podiel. Vozidlá, ktoré nevytvárajú takmer žiadne emisie, zásobujú tovarom predajne vo všetkých kútoch Slovenska. Spolu s efektívnym plánovaním logistiky, maximálnym vyťažovaním kamiónov a ich využívaním aj na spätnú logistiku z predajní na centrálne sklady sú vozidlá s alternatívnym pohonom základom nášho konceptu zelenej logistiky. Pri všetkých našich aktivitách sa snažíme byť čo najohľaduplnejší k životnému prostrediu,“ vysvetlil Miroslav Seifert, vedúci úseku logistiky v Lidl Slovenská republika.

Na jednu nádrž plynu CNG zvládne kamión bez problémov 400 kilometrov. Keď sa k tomu navyše pridá kvapalné LNG, dojazd sa predĺži až na 1200 kilometrov. Okrem neznečisťovania ovzdušia sú zelené kamióny aj výrazne menej hlučné. Ekologické kamióny budú prednostne zavážať tovarom predajne v husto obývaných zónach.

Diskontný reťazec sa dlhodobo snaží znižovať vlastnú uhlíkovú stopu. Vo všetkých budovách patriacich spoločnosti Lidl Slovenská republika sa využíva výhradne energia z obnoviteľných zdrojov, z produkcie vodných elektrární. Sedem predajní má na strechách inštalované fotovoltaické panely na výrobu elektrickej energie priamo zo slnečného žiarenia. V priebehu minulých rokov sa takýmto spôsobom podarilo vyrobiť 137 350 kWh, čo v prepočte znamená viac ako 40 ton emisii CO2, ktoré neboli vypustené do ovzdušia. Lidl taktiež vymenil vo všetkých svojich predajniach staré osvetlenie za LED technológie, orientuje sa na energeticky efektívne spotrebiče, má jedno z najekologickejších logistických centier v Európe a úspešne implementoval systém energetického manažérstva podľa normy ISO 50001. Lidl tiež vo svojich nových predajniach inštaluje tepelné čerpadlá využívajúce energiu z okolitého prostredia a namiesto syntetických chladí používa prírodné, ktoré majú nižšiu hodnotu indexu Globálneho Potenciálu Otepľovania (GWP). Aj vďaka tomu obstál diskont ako jedna z prvých firiem na Slovensku v environmentálnom audite organizácie ENVI-PAK a získal certifikát pre zodpovedné organizácie.

Informačný servis

Viac k témam: PR
Zdroj: Webnoviny.sk – LIDL má v portfóliu už 15% ekologických kamiónov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *