Home / EKONOMIKA / Pandémia koronavírusu skazu firmám nepriniesla, zaniklo najmenej spoločností za desaťročie

Pandémia koronavírusu skazu firmám nepriniesla, zaniklo najmenej spoločností za desaťročie

6.3.2021 (Webnoviny.sk) – V minulom roku zaniklo napriek pandémii koronavírusu najmenej firiem za posledné desaťročie. V roku 2020 ukončilo na Slovensku svoje podnikanie 3 690 akciových spoločností a spoločností s ručením obmedzeným. Predstavuje to 1,2 percenta z podnikov, ktoré boli do konca minulého roka registrované na Slovensku.

Bolo ich takmer 305-tisíc. Z celkového počtu zrušených firiem išlo o 3 541 eseročiek a 149 akcioviek, pričom najviac z nich podľa dostupných dát zaniklo na jeseň minulého roka. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Analytička Petra Štěpánová z Bisnode A Bradstreet Company predpokladá, že veľa firiem, ktoré mali v prvej vlne pandémie isté finančné rezervy, ich do jesene vyčerpali a nemali inú možnosť, ako ukončiť svoje podnikanie.

Zároveň však dodáva, že to nebol najhorší rok, ako sa pôvodne očakávalo. Minuloročný počet zaniknutých spoločností je len o pár desiatok nižší ako predvlani, a zároveň výrazne nižší ako množstvo zrušených firiem za roky od 2011 až 2018. V tom období počty presahovali aj osemtisíc podnikov ročne, ale neboli vykompenzované počtom novozaložených spoločností.

„V súčasnosti pripadá 5 nových firiem na jednu zaniknutú, kým pred rokmi to boli 1 až 3 nové firmy na jednu zrušenú. Môže to súvisieť aj s pomocou, ktorú firmy dostali od štátu, či s tým, že mnohí podnikatelia našli rôzne spôsoby alternatívneho fungovania či prevádzkovania svojho biznisu. Zaujímavé však tiež je, že podobná situácia, aká je dnes, nastala pri nových a zaniknutých podnikoch, aj v rokoch, kedy krajiny postihla finančná kríza,“ dodáva Petra Štěpánová.

Viac k témam: finančná kríza, zánik firmy
Zdroj: Webnoviny.sk – Pandémia koronavírusu skazu firmám nepriniesla, zaniklo najmenej spoločností za desaťročie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *