Home / SVET / Chorvátsko trápia po zemetrasení desiatky závrtov, úrady vyzývajú ľudí k opatrnosti (video)

Chorvátsko trápia po zemetrasení desiatky závrtov, úrady vyzývajú ľudí k opatrnosti (video)

5.3.2021 (Webnoviny.sk) – Po smrtiacom decembrovom zemetrasení začali Chorvátsko trápiť aj závrty. Centrálny región, asi 40 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Záhreb, je podľa agentúry AP posiaty závrtmi všetkých možných veľkostí. Tie sa začali objavovať po decembrovom zemetrasení s magnitúdom 6,4, ktoré si vyžiadalo sedem ľudských životov a spôsobilo rozsiahle škody.

Prepadové závrty

Do obce Mečenčani a jej okolia sa v tejto súvislosti zbiehajú vedci, ktorí chcú fenomén pozorovať a študovať. „Sú to takzvané prepadové závrty a objavili sa v dôsledku špecifického geologického zloženia tejto oblasti, keďže pôda leží na vápenci silne nasýtenom podzemnou vodou,“ vysvetlil Josip Terzič z Chorvátskeho geologického inštitútu.

I keď vznik závrtov po silnej seizmickej aktivite nie je nezvyčajný, obyvateľov šokovalo ich množstvo, keď sa ich v priebehu dvoch mesiacov objavilo asi 100, a tiež rýchlosť ich vzniku po hlavnom zemetrasení z 29. decembra. Podľa geológov záchvevy pôdy urýchlili proces vzniku závrtov, ktorý by za normálnych okolností trval roky, či možno i desaťročia.

Niektorí sa museli presťahovať

Niektoré závrty sa objavili aj pri domoch alebo na poľnohospodárskych pozemkoch, čo viedlo úrady k vydaniu upozornenia, aby boli ľudia opatrní.

„Už samotné zemetrasenie bolo dosť nepríjemné a potom sa ešte začali objavovať tieto diery. Experti vravia, že by časom vznikli prirodzene tak či tak, ale zemetrasenie, nanešťastie, fungovalo ako nejaký katalyzátor, ktorý celý proces urýchlil,“ reagoval učiteľ Nenad Tomaševič z Mečenčani, ktorý sa musel presťahovať k susedovi po tom, ako sa na jeho dvore objavil zväčšujúci sa závrt.

Viac k témam: závrty, zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Chorvátsko trápia po zemetrasení desiatky závrtov, úrady vyzývajú ľudí k opatrnosti (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby priznáva vražednú kampaň proti spolupracovníkom Kremľa

Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Zároveň však môžem ponúknuť niektoré podrobnosti, uviedol Vasyl Maľuk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *