Home / SLOVENSKO / Žilinka zistil v prípade Böhmovej samovraždy nedostatky, Lipšic dôsledky nevyvodil

Žilinka zistil v prípade Böhmovej samovraždy nedostatky, Lipšic dôsledky nevyvodil

5.3.2021 (Webnoviny.sk) – Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zistil nedostatky v postupe dozorujúceho prokurátora v prípade samovraždy obvineného Františka Böhma. Podľa zistení Žilinku prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) neuplatnil zákonné oprávnenia prokurátora vo vzťahu k zisteniu, že obvinený je legálnym držiteľom viacerých strelných zbraní, čo však bola primárne povinnosť príslušných policajtov.

Prokurátor túto skutočnosť nezohľadnil ani pri rozhodovaní o zaistení majetku obvineného. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Lipšic nekonal

Prokurátor až po tragickej udalosti voči Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) prijal opatrenia, ktorými usmernil ich postup do budúcna. „Pretože špeciálny prokurátor (Daniel Lipšic, pozn. SITA) nevyvodil dôsledky zo zistených nedostatkov podriadeného prokurátora, generálny prokurátor SR využijúc svoju disciplinárnu právomoc vykonal so špeciálnym prokurátorom a prokurátorom ÚŠP pohovor v zmysle zákona,“ dodal Skladan.

Posúdenie správnosti a zákonnosti postupu vyšetrovateľa NAKA a príslušného útvaru Policajného zboru v tomto prípade je predmetom trestného konania vedeného vyšetrovateľom Úradu inšpekčnej služby pod dozorom prokurátora Krajskej prokuratúry Bratislava.

Manželku ošetrovali záchranári

František Böhm, ktorý figuruje v kauze Judáš ako kľúčový svedok sa zastrelil 12. februára v obci Plavecký Štvrtok v okrese Malacky. Obvinený údajne postrelil aj svoju manželku, ktorú po incidente ošetrovali záchranári.

Böhm bol kľúčovým svedkom vo viacerých kauzách, ktoré momentálne vyšetruje polícia. Bývalý člen Slovenskej informačnej služby (SIS) s políciou spolupracoval v kauzách Judáš či Texasan. Obvinený bol pre zločiny založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku a podplácania.

Viac k témam: samovražda, vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Žilinka zistil v prípade Böhmovej samovraždy nedostatky, Lipšic dôsledky nevyvodil © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *