Home / SVET / Orbánov Fidesz vystúpil z Európskej ľudovej strany, dôvodom sú dlhoročné konflikty

Orbánov Fidesz vystúpil z Európskej ľudovej strany, dôvodom sú dlhoročné konflikty

3.3.2021 (Webnoviny.sk) – Maďarská vládna strana oznámila, že vystupuje z Európskej ľudovej strany (EPP). Stalo sa tak po rokoch vzájomných konfliktov, pričom vedenie Fideszu sa pre odchod z EPP rozhodlo v súvislosti s novým rokovacím poriadkom, podľa ktorého bude možné z konzervatívnej frakcie vylúčiť celé strany a nie len jednotlivcov.

Zmeny ich oberajú o práva

Predsedovi EPP Manfredovi Weberovi v stredu rozhodnutie listom oznámil maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý je zároveň predsedom strany Fidesz. „Úpravy pravidiel EPP sú jasným nepriateľským krokom voči Fideszu a našim voličom… Je to nedemokratické, nespravodlivé a neprijateľné. Vedenie Fideszu sa preto rozhodlo okamžite vystúpiť z EPP,“ napísal Orbán, ktorý sa vystúpením z EPP v prípade schválenia zmien vyhrážal už počas víkendu. V stredu ich členovia frakcie schválili v pomere 148 hlasov za, 28 proti a štyria sa zdržali.

Orbán tvrdí, že zmeny oberajú maďarských voličov o ich demokratické práva a zákonodarcovia z radov Fideszu budú podľa neho Maďarsko aj ďalej zastupovať v Európskom parlamente.

Osobné rozhodnutie

Hovorca EPP Pedro López de Pablo pre agentúru AP povedal, že odchod Fideszu je Orbánovým „osobným rozhodnutím“ a frakcia sa k tomu nebude vyjadrovať.

Odchod maďarskej vládnej strany z radov európskych ľudovcov je vyvrcholením dlhoročných konfliktov. EPP napríklad v roku 2019 pozastavilo členstvo Fideszu v súvislosti s obavami o eróziu právneho štátu v Maďarsku, pre ich protieurópsku rétoriku a útoky na vedenie EPP.

Pravicový Fidesz má od roku 2010 takmer bez prestávky dvojtretinovú väčšinu v maďarskom parlamente.

Viac k témam: Európska ľudová strana, Európsky parlament (EP)
Zdroj: Webnoviny.sk – Orbánov Fidesz vystúpil z Európskej ľudovej strany, dôvodom sú dlhoročné konflikty © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Putin znova zložil prezidentskú prísahu, po Stalinovi je najdlhšie úradujúcim vodcom Kremľa (foto)

Vo svojom inauguračnom prejave Putin poďakoval národu za podporu a vojakom zúčastňujúcim sa na vojne na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *