Home / SVET / Veľká Británia chce do leta ukončiť všetky obmedzenia, premiér zverejnil podmienky

Veľká Británia chce do leta ukončiť všetky obmedzenia, premiér zverejnil podmienky

22.2.2021 (Webnoviny.sk) – Britská vláda plánuje k 21. júnu v Anglicku ukončiť všetky obmedzenia zavedené v boji proti pandémii koronavírusu. Oznámil to v pondelok premiér Boris Johnson. Jeden z najprísnejších lockdownov sa bude rušiť vo viacerých fázach s odstupom piatich týždňov.

Podmienkou je, že sa udržia pozitívne trendy pri znižovaním počtu infekcií, vakcinačná kampaň bude úspešne pokračovať a neobjaví sa nová mutácia koronavírusu, ktorá by zmenila situáciu. Rozhodujúce nebudú dátumy, ale pandemické dáta, povedal Johnson pred poslancami dolnej komory britského parlamentu. Ako dodal, ústup od lockdownu bude opatrný, ale je nezvratný.

Otvorenie všetkých škôl

K 8. marcu sa v Anglicku očakáva otvorenie všetkých škôl. Škótsko a Wales chcú školy otvárať postupne už od tohto týždňa. V druhom marcovom týždni sa v Anglicku počíta aj s uvoľnením pravidiel pre sociálne kontakty. Znamená to napríklad, že rezidenti domovov sociálnych služieb budú môcť opäť prijímať návštevy.

Viac o téme: Koronavírus

Ďalší krok bude nasledovať 29. marca. Budú povolené stretávania sa na verejnosti v maximálnom počte šesť osob.

Sprístupnené budú aj vonkajšie športoviská. K 12. aprílu sa predbežne počíta s otvorením múzeí, knižníc a obchodov, ktoré nepredávajú základné tovary. Bary a reštaurácie budú môcť tiež otvoriť, predbežne iba v exteriéroch.

Najviac obetí v rámci Európy

Návšteva kina alebo prenocovanie v hoteli bude v Anglicku možné najskôr od 17. mája. K rovnakému dátumu sú na pláne aj povolenia kolektívnych športových aktivít v interiéroch. Dátum, ku ktorému by mali odpadnúť všetky obmedzenia sociálnych kontaktov, je stanovený na 21. júna.

Johnsonova vláda čelila kritike za príliš skoré otvorenie krajiny po prvom lockdowne z jari minulého roka. Spojené kráľovstvo eviduje zhruba 120-tisíc obetí pandémie koronavírusu, čo je najvyššie číslo v rámci Európy.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Koronavírus COVID-19 vo Veľkej Británii
Zdroj: Webnoviny.sk – Veľká Británia chce do leta ukončiť všetky obmedzenia, premiér zverejnil podmienky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *