Home / šport / Ostatné športy / Nóri získali zlato v štafete na MS v biatlone, Slováci skončili v top 20

Nóri získali zlato v štafete na MS v biatlone, Slováci skončili v top 20

20.2.2021 (Webnoviny.sk) – Nórske kvarteto Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjaastad Christiansen podľa predpokladov ovládlo preteky štafiet mužov na 4x 7,5 km na majstrovstvách sveta v biatlone v slovinskej Pokljuke. Suverénni Nóri s bilanciou 0+8 na strelnici boli takmer celé preteky na čele a druhých Švédov zdolali o 33,1 s. Tretia priečka v cieli patrí Rusom, ktorí zaostali o 50,9 s a v Pokljuke súťažili pod skratkou RBU. Bez medaily zostali štvrtí obhajcovia titulu Francúzi, piati Ukrajinci aj Taliani na šiestom mieste.

Nóri sa po ročnej prestávke tešia z celkovo desiateho titulu a 29. medaily v histórii mužských štafiet. Na čele medailovej bilancie odskočili o jedno zlato druhým Rusom. Švédi v zložení Peppe Femmling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma a Sebastian Samuelsson dosiahli v Pokljuke vôbec najlepší výsledok v pretekoch mužských štafiet na MS, dosiaľ ním boli bronzové medaily z MS 1966 a 1967.

Dve trestné kolá

Slovenskí reprezentanti Michal Šíma, Tomáš Hasilla, Šimon Bartko a Matej Baloga skončili na 17. mieste s odstupom 5:37,9 min na majstrovských Nórov. Slováci museli na dve trestné kolá a celkovo 12-krát dobíjali na strelnici. V cieli klasifikovali 19 štafiet, zostávajúcich osem bolo dostihnutých o jedno kolo. Pred rokom na MS v Anterselve Slováci rovnako skončili na 17. mieste. V porovnaní s vlaňajškom iba Baloga vymenil Martina Otčenáša, ktorý medzitým ukončil kariéru.

Šíma rozbehol slovenskú štafetu solídne. Na dvoch streleckých položkách musel len raz dobíjať a po druhej streľbe bol deviaty s mankom 27 sekúnd za Laegreidom. Slabším behom sa napokon prepadol na 14. pozíciu, na ktorej odovzdal Tomášovi Hasillovi s odstupom 53,4 s. Ten dvakrát dobíjal a udržal 14. priečku so stratou 1:43,8 min na ďalšieho nórskeho lídra Tarjeia Böa.

Tretí úsek s komplikáciami

Väčšie slovenské komplikácie prišli na treťom úseku, kde Šimon Bartko musel na dve trestné kolá (plus 9 dobíjaní), ktoré Slovákov odsunuli už s vyše štyri a pol minútovým odstupom na 17. pozíciu. Lídri z Nórska mali vtedy náskok takmer 50 sekúnd pred Ukrajincami a minútu pred Rusmi.

Posledný slovenský člen Baloga pridal na siedmej streľbe jedno a na ôsmej ďalšie dve dobíjania, ale napokon obhájil 17. miesto po streľbe aj v cieli. Švédi sa vďaka skvelému behu a čistej streľbe Samuelssona posunuli zo šiestej priečky na poslednej odovzdávke až na konečnú bronzovú pozíciu.

Viac k témam: biatlon, Majstrovstvá sveta v biatlone
Zdroj: Webnoviny.sk – Nóri získali zlato v štafete na MS v biatlone, Slováci skončili v top 20 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nepálsky šerpa Kami Rita opäť pokoril vlastný rekord, má za sebou už 29 výstupov na Mount Everest

Vlani po dvoch výstupoch informoval, že s lezením neprestane.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *