Home / SVET / Zákaz nočného vychádzania v Holandsku je nezákonný, vláda musela svoje rozhodnutie obhajovať pred súdom

Zákaz nočného vychádzania v Holandsku je nezákonný, vláda musela svoje rozhodnutie obhajovať pred súdom

19.2.2021 (Webnoviny.sk) – Holandská vláda v piatok pred súdom obhajovala rozhodnutie o zákaze nočného vychádzania. To minulý týždeň súd zrušil ako nezákonné.

Dolná komora parlamentu medzitým vo štvrtok schválila narýchlo pripravený vládny návrh zákona o predĺžení zákazu. Legislatívu podporila presvedčivá väčšina zákonodarcov vrátane viacerých opozičných strán. Senát o návrhu hlasuje v piatok.

Hrozí tretia vlna pandémie

Právny zástupca vlády pred súdom v Haagu citoval stanoviská vedcov. Tí podľa neho varujú pred rizikom tretej vlny pandémie poháňanej infekčnejšou mutáciou vírusu pôvodne lokalizovanou vo Veľkej Británii. „Za týchto okolností bola vláda presvedčená, že musí prijať mimoriadne opatrenia v podobe zákazu vychádzania,“ uviedol Reimer Veldhuis.

Viac o téme: Koronavírus

Pandémia si doteraz v Holandsku vyžiadala viac ako 15-tisíc potvrdených obetí. Sedemdňový kĺzavý priemer denných nových prípadov v Holandsku za posledné dva týždne klesol z 22,98 nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov na súčasných 21,39.

Vláda využila zrýchlený proces

Okresný súd v Haagu minulý týždeň konštatoval, že zákaz vychádzania od deviatej večer do 4:30 ráno je „ďalekosiahle porušenie práva na slobodu pohybu a súkromia“ a tiež nepriamo obmedzuje práva na slobodu zhromažďovania a demonštrácie. Podľa súdu vláda nebola oprávnená použiť núdzové právomoci na zavedenie tohto opatrenia a vyzval ju, aby ho zrušila.

Zákaz vychádzania vláda zaviedla v januári a minulý týždeň ho predĺžila do marca. Použila pritom zákon, ktorý jej umožňuje obísť zvyčajný legislatívny proces pri mimoriadnych situáciách. Podľa súdu však zavedenie zákazu vychádzania nevyžaduje využitie zrýchleného procesu. Vláda sa proti rozhodnutiu okamžite odvolala.

Zákaz vychádzania na začiatku vyvolal niekoľkodňové protesty po celej krajine. Väčšina obyvateľov ho však dodržiava.

Viac k témam: Koronavírus, súd, Zákaz vychádzania
Zdroj: Webnoviny.sk – Zákaz nočného vychádzania v Holandsku je nezákonný, vláda musela svoje rozhodnutie obhajovať pred súdom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo veku 75 rokov zomrel bývalý obranca Larry Lloyd, legenda tímov FC Liverpool či Nottingham Forest

O úmrtí svojho niekdajšieho hráča informoval účastník Premier League z Nottinghamu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *