Home / SLOVENSKO / Kičura mal manipulovať s tendrami na nákup zdravotníckych pomôcok, štátu spôsobil miliónové škody

Kičura mal manipulovať s tendrami na nákup zdravotníckych pomôcok, štátu spôsobil miliónové škody

15.2.2021 (Webnoviny.sk) – Bývalý predseda štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura mal manipulovať tendre na nákup zdravotníckych pomôcok, konkrétne respirátorov, chirurgických rúšok či ochranných rukavíc a oblekov. Ako informoval Denník N, Kičura je preto obvinený z machinácie pri verejnom obstarávaní a z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Z uznesenia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) k jeho väzbe vyplýva, že mu za tendre na zdravotnícke pomôcky hrozí desať až 15 rokov väzenia, keďže mal štátu spôsobiť škodu za päť miliónov eur.

Vypovedajú viacerí svedkovia

Denník N ďalej uviedol, že proti bývalému šéfovi hmotných rezerv vypovedá v kauze zákaziek pre firmu Lacorp za takmer 35 miliónov eur najmenej sedem rôznych svedkov. „Ide s veľkou pravdepodobnosťou najmä o jeho podriadených. Ich mená pre anonymizáciu uznesenia nie sú verejné,“ pokračoval denník.

Svedkovia podľa prokurátora potvrdili angažovanosť Kičuru a jedného zo šéfov odborov na rezervách na uzatvorení kúpnych zmlúv so spoločnosťou Lacorp. Podľa Denníka N sa tak stalo napriek tomu, že „touto spoločnosťou ponúkané zdravotnícke pomôcky nespĺňali potrebné špecifikácie a napriek tomu, že zástupca spoločnosti predložil neúplnú, chaotickú a predovšetkým cenovo nevýhodnú ponuku,“ píše sa v uznesení.

Svedkovia tiež vypovedajú, ako jeden z obvinených prišiel na zasadnutie výberovej komisie „a expresívnym spôsobom so zvýšeným hlasom sa vyjadril, že komisia nemá riešiť detaily, ale je nutné, aby bol tovar vysúťažený a uzatvorená zmluva s Lacorp“.

Jedna zo svedkýň opisovala aj to, ako sa upravovali kúpne zmluvy v prospech Lacorpu a konkrétne úpravy jej mal diktovať priamo Kajetán Kičura.

Obvinený z úplatkárstva

Sudca pre prípravné konanie ŠTS 11. februára vyhovel žiadosti obvineného Kičuru o prepustenie z väzby na slobodu. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Polícia v rámci vyšetrovania prípadu s krycím názvom „Rezervy“ vzniesla 21. apríla 2020 obvinenia voči bývalému šéfovi Správy štátnych hmotných rezerv SR za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Vzhľadom na to, že Kajetán Kičura je sudcom s prerušeným výkonom funkcie, rozhodoval o súhlase s jeho väzbou Ústavný súd SR v Košiciach. Ten dal 22. apríla 2020 súhlas na jeho vzatie do väzby a následne ŠTS v Banskej Bystrici väzbu pre hrozbu ovplyvňovania svedkov potvrdil.

Zdroj: Webnoviny.sk – Kičura mal manipulovať s tendrami na nákup zdravotníckych pomôcok, štátu spôsobil miliónové škody © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *