Home / SLOVENSKO / Zákon o bezpečnostných previerkach sa podľa Kollára bude meniť, vyjadril sa aj k Lipšicovi

Zákon o bezpečnostných previerkach sa podľa Kollára bude meniť, vyjadril sa aj k Lipšicovi

14.2.2021 (Webnoviny.sk) – Vládna koalícia plánuje meniť zákon o bezpečnostných previerkach. Ako dnes v diskusnej relácii televízie TA3 V politike uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), problémom súčasnej úpravy je, že napríklad kandidát na špeciálneho prokurátora, ktorý nie je prokurátorom, o previerku sám nemôže požiadať. Previerka je pritom podmienkou kandidatúry.

Chybu už dal Kollár napraviť

„My sme vytvorili v parlamente Hlavu XXII. Umožnili sme kandidovať aj neprokurátorom, ale neumožnili sme priamo neprokurátorovi, aby si vypýtal previerku Národného bezpečnostného úradu (NBÚ),“ povedal Kollár s tým, že za prokurátorov, ktorí chcú do funkcie špeciálneho prokurátora kandidovať, podáva žiadosť Generálna prokuratúra SR.

„Už som to dal napraviť,“ zdôraznil Kollár. V budúcnosti by tak neprokurátori mali mať právo priamo zadať požiadavku NBÚ na vykonanie previerky.

Kollár sa vyjadril aj k Lipšicovej previerke

Pokiaľ ide o previerku zvoleného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, o ktorú žiadal minister práce Milan Krajniak, podľa Kollára sa tak stalo ešte v auguste 2020, keď bol vo funkcii v súčasnosti obvinený Dušan K. a voľba nového špeciálneho prokurátora sa nepredpokladala. Účelom previerky podľa šéfa parlamentu bolo, aby mohol Lipšic zastupovať rezort práve „v prípade nejakých sporov a problémov“.

„Na každom ministerstve máte päť-šesť ľudí, ktorí by mali mať tieto previerky „prísne tajné“, takže nie je to nič neobvyklé,“ povedal Kollár.

Pokiaľ ide o rýchlosť, ktorou Lipšic previerku získal, podľa šéfa parlamentu v tejto oblasti nebol porušený zákon. „Ak mal všetky veci na poriadku, tam to môže byť aj za dva mesiace,“ dodal Kollár.

Viac k témam: bezpečnostná previerka, zmena zákona
Zdroj: Webnoviny.sk – Zákon o bezpečnostných previerkach sa podľa Kollára bude meniť, vyjadril sa aj k Lipšicovi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Tesco je Výnimočný zamestnávateľ, rozhodla odborná porota prestížnej ceny Via Bona

Tesco na Slovensku vytvára tie najlepšie podmienky na prácu pre rôznorodé skupiny kolegýň a kolegov, kde sa môže rozvíjať každý bez rozdielu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *