Home / EKONOMIKA / Maroš Šefčovič sa v Londýne snaží upokojiť problémy pro brexite, Británia žiada miernejší prístup

Maroš Šefčovič sa v Londýne snaží upokojiť problémy pro brexite, Británia žiada miernejší prístup

11.2.2021 (Webnoviny.sk) – Minister Spojeného kráľovstva pre brexit Michael Gove a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič sa vo štvrtok stretli v Londýne, aby sa pokúsili urovnať problémy spôsobené definitívnym rozchodom Británie a Európskej únie koncom vlaňajška.

Tie sa týkajú predovšetkým Severného Írska, ktoré bolo jednou z najkomplikovanejších otázok počas rokovaní o pobrexitovej obchodnej dohode.

Tovar čelí colným kontrolám

Odkedy Veľká Británia 31. decembra 2020 opustila hospodárske štruktúry EÚ, tovar prepravovaný medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ podľa dohody čelí colným kontrolám. Tým podlieha aj tovar smerujúci do Severného Írska, keďže hraničí s Írskom – členským štátom EÚ.

Spomenuté kontroly narušili krehkú politickú rovnováhu v Severnom Írsku, časti Spojeného kráľovstva, kde sa niektorí obyvatelia považujú za Britov a iní za Írov, a tvrdé hranice by mohli narušiť írsky mierový proces.

Británia žiada miernejší prístup

Spojené kráľovstvo chce, aby EÚ zaujala miernejší prístup k hraničným kontrolám, ktoré už viedli k nedostatkom a oneskoreniam pri dodávaní určitého tovaru do Severného Írska. EÚ však tvrdí, že určité hospodárske problémy sú výsledkom rozhodnutia Británie opustiť jednotný trh a colnú úniu bloku, a trvá na tom, že o severoírskom protokole nemožno významným spôsobom opätovne rokovať.

Šefčovič ešte pred štvrtkovým stretnutím poukázal na nedostatky v implementácii dohody zo strany Británie, pričom uviedol, že colnice sú plne funkčné a kontroly sa vykonávajú len v obmedzenej miere.

Viac k témam: Brexit
Zdroj: Webnoviny.sk – Maroš Šefčovič sa v Londýne snaží upokojiť problémy pro brexite, Británia žiada miernejší prístup © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovenská pošta zvyšuje dostupnosť doručovania zásielok, rozširuje partnerské prevádzky na balíky

Mnohé partnerské prevádzky na výdaj zásielok sú otvorené aj cez víkendy a do neskorých poobedňajších hodín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *