Home / SLOVENSKO / Zmena súdnej mapy sleduje podľa advokátov dobrý úmysel, bez širšej akceptácie však v praxi neuspeje

Zmena súdnej mapy sleduje podľa advokátov dobrý úmysel, bez širšej akceptácie však v praxi neuspeje

11.2.2021 (Webnoviny.sk) – Rozsiahla reforma, akou je navrhovaná zmena súdnej mapy, si vyžaduje potrebnú širokospektrálnu diskusiu, aby mohli byť zmeny v justícii prijaté s určitou mierou konsenzu. Ako v tlačovej správe informovala Slovenská advokátska komora (SAK), zhodli sa na tom na spoločnom stretnutí jej predseda Viliam Karas a generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Potenciál sa môže premárniť

Obaja sú zároveň presvedčení, že bez širšej akceptácie reforma nemá šancu na to, aby bola v praxi úspešná a premárni sa jej potenciál.

„Advokáti v súlade s právom každého na súdnu ochranu zastupujú záujmy svojich klientov – bežných ľudí a ich prístup k spravodlivosti. Preto sa nás bytostne dotýka aj navrhovaná optimalizácia siete súdov,“ uviedol Karas s tým, že reforma podľa neho sleduje dobrý úmysel.

„Ale na jeho dosiahnutie bude potrebné omnoho viac otvorenej, odbornej a vecnej diskusie naprieč právnymi profesiami.“ dodal.

Odčlenené správne súdy

Podľa návrhu Ministerstva spravodlivosti SR (MS SR) sa má Slovensko rozdeliť do 30 obvodov prvostupňových súdov, vrátane dvoch mestských súdov v Bratislave a v Košiciach, a do troch obvodov odvolacích súdov.

Sídla všeobecných odvolacích súdov by sa mali zriadiť v sídlach doterajších krajských súdov, v Prešove pre východoslovenský obvod, v Banskej Bystrici pre stredoslovenský a v Trnave pre západoslovenský obvod.

Správne súdy by mali byť oddelené od všeobecného súdnictva a nachádzali by sa v troch obvodoch. Navrhovanými sídlami prvostupňových správnych súdov sú Nitra, Žilina a Košice. V Bratislave bude sídliť Najvyšší správny súd SR s jedným obvodom pre celé Slovensko.

Viacerí sudcovia, napríklad z okresných a krajských súdov, ktoré majú byť zrušené, však vyjadrili nesúhlas s reformou.

Viac k témam: reforma justície, súdna mapa
Zdroj: Webnoviny.sk – Zmena súdnej mapy sleduje podľa advokátov dobrý úmysel, bez širšej akceptácie však v praxi neuspeje © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *