Home / SVET / Proces s dvomi bieloruskými novinárkami sa začal, nakrúcali protesty

Proces s dvomi bieloruskými novinárkami sa začal, nakrúcali protesty

9.2.2021 (Webnoviny.sk) – V utorok sa začal súdny proces s dvomi bieloruskými novinárkami, ktoré obvinili z narušenia verejného poriadku tým, že sa pokúšali zaznamenať dianie počas protestov v krajine.

Jekaterinu Andrejevovú a Dariu Čuľcovovú zadržali v novembri, keď nakrúcali, ako polícia rozháňa protestujúcich v Minsku. Obvinili ich z „organizovania aktivít, ktoré hrubo narušujú verejný poriadok“, čo obe odmietli.

Novinárkam, ktoré dianie na protestoch pokrývali pre televízny kanál Belsat, hrozí v prípade uznania viny trojročné väzenie. Andrejevová prípad pred súdom označila za vykonštruovaný. Žiadosť o prepustenie žien sudkyňa odmietla.

Demonštrácie v Bielorusku vypukli po vlaňajších augustových prezidentských voľbách, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov triumfoval Alexander Lukašenko. Podľa protestujúcich boli výsledky zmanipulované a požadujú jeho rezignáciu.

Na protestoch sa nezriedka zúčastnilo aj viac ako 100-tisíc ľudí. Podľa ľudskoprávnych aktivistov dosiaľ bieloruská polícia zadržala viac ako 30-tisíc demonštrantov. Viacerých bezpečnostné zložky zbili a v niektorých prípadoch údajne aj mučili.

Viac k témam: protesty v Bielorusku, súdny proces
Zdroj: Webnoviny.sk – Proces s dvomi bieloruskými novinárkami sa začal, nakrúcali protesty © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Varšava pomôže Kyjevu s návratom mužov v odvodovom veku, tvrdí poľský minister obrany Kosiniak-Kamysz

Ukrajinská vláda zakázala posielanie identifikačných a cestovných dokladov mužom vo veku 18 až 60 rokov žijúcim v zahraničí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *