Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Žilinská Kia vyrobila vlani takmer o štvrtinu menej áut, väčšinu tvoril model Sportage

Žilinská Kia vyrobila vlani takmer o štvrtinu menej áut, väčšinu tvoril model Sportage

7.2.2021 (Webnoviny.sk) – Žilinská Kia Motors Slovakia vyrobila v minulom roku 268 200 automobilov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o pokles o 22 %. Ako uvádza automobilka, zníženie produkcie bolo spôsobené koronakrízou a jej negatívnymi dopadmi na automobilový priemysel.

Viac ako polovicu áut tvoril model Sportage. Elektrifikované modely predstavovali takmer 8 % a mild hybridné verzie necelých 12 % všetkých vyrobených vozidiel.

Ešte viac klesla výroba motorov

Najväčším exportným trhom ostala Veľká Británia, nasledovali Nemecko, Rusko, Španielsko a Poľsko. Na domácom trhu zostalo necelých 5-tisíc vyrobených automobilov Sportage a Ceed.

Fabrika taktiež v uplynulom roku vyprodukovala takmer 275 tisíc motorov, či predstavuje medziročný pokles o asi 37 %.

Podiel benzínových motorov bol 57 %. Takmer polovica vyrobených hnacích jednotiek bola použitá do automobilov vyrobených v Tepličke nad Váhom.

Jediný výrobný závod v Európe

Do sesterského závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech putovalo asi 42 % vyrobených motorov. Zostávajúce vyrobené agregáty boli exportované do sesterských závodov v Turecku a Indii.

„Máme za sebou náročný rok 2020. Som veľmi rád, že aj novinky ako crossover XCeed a elektrifikované plug-in hybridné modely si našli svojich priaznivcov. Verím, že celková situácia sa v roku 2021 zlepší, budeme pokračovať v investíciách s cieľom zlepšiť našu konkurencieschopnosť,“ uviedol k výsledkom prezident Kia Motors Slovakia Seok Bong Kim.

Kia Motors Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe.

Viac k témam: výroba automobilov
Zdroj: Webnoviny.sk – Žilinská Kia vyrobila vlani takmer o štvrtinu menej áut, väčšinu tvoril model Sportage © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *