Home / SLOVENSKO / Členstvo Ruska v Rade Európy je po odsúdení Navaľného otázne, myslia si slovenskí europoslanci

Členstvo Ruska v Rade Európy je po odsúdení Navaľného otázne, myslia si slovenskí europoslanci

7.2.2021 (Webnoviny.sk) – Odsúdenie Alexeja Navaľného bolo jednoznačne politickým procesom, čo dokazujú aj súčasné represálie proti jeho stúpencom a nespokojným občanom. Jeho vinu spochybnil aj Európsky súdny dvor, je teda namieste aj otázka, či by nemala byť Ruská federácia vylúčená z Rady Európy.

Pre agentúru SITA to uviedol europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH).

Odvedenie pozornosti

Ako ďalej priblížil, aj v súvislosti so zmenou v Bielom dome očakáva všeobecne tvrdšiu odpoveď na policajné násilie.

„Vladimír Putin vždy, keď sa ocitol v domácich problémoch, snažil sa destabilizovať okolité štáty, aby odviedol pozornosť. Každý takýto pokus musí medzinárodné spoločenstvo už v zárodku zastaviť,“ zdôraznil europoslanec.

Pokiaľ Európska únia (EÚ) a USA pristúpia k účinným sankciám, dostane to Putinov režim pod tlak. Je však otázne, aká by bola jeho reakcia, uviedol v tejto súvislosti pre agentúru SITA europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.

„V najhoršom prípade sa Putin môže pokúsiť odvrátiť pozornosť svojich občanov ďalšími zahranično-politickými avantúrami – Sýria, Bielorusko, Ukrajina či Kaukaz, pred čím by sme ho mali dôrazne varovať,“ upozornil Šimečka.

Pokus o vraždu a expresný súd

Naopak, pokiaľ Únia a USA reagovať nebudú, ruská vláda to podľa europoslanca prečíta ako „znak našej slabosti a neschopnosti“ obhajovať vlastné hodnoty, a to by bolo podľa neho nebezpečné.

Šimečka zároveň upozornil, že Putinov režim najskôr skúsil zavraždiť svojho hlavného kritika, čo potvrdili experti z viacerých štátov aj medzinárodných organizácií.

Keď to Navaľnyj prežil a vrátil sa domov do Ruska, expresne ho odsúdili v politickom procese a ignorovali pritom záväzné rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva.

Nehovoriac o policajnej brutalite proti vlastným občanom, ktorí v uliciach protestujú za dodržiavanie ľudských práv.

Popieranie hodnôt Rady Európy

„Naša odpoveď by mala byť jednoznačná – prísne sankcie proti príslušníkom Putinovho režimu a proti všetkým, ktorí boli zapletení v pokuse o vraždu Navaľného,“ zdôraznil europoslanec Šimečka.

Ten sa osobne prihovára aj za to, aby boli Rusku opäť odňaté hlasovacie práva v Rade Európy. Je podľa neho absurdné, aby bolo Rusko riadnym členom organizácie, ktorej hodnoty denne popiera.

Moskovský súd v utorok 2. februára zmenil opozičnému lídrovi Alexejovi Navaľnému podmienečný trest, ktorý dostal za spreneveru, na nepodmienečný a poslal ho do väzenia.

Známy kritik Kremľa dostal tri a pol roka odňatia slobody, keďže už ale rok strávil v domácom väzení, jeho pobyt za mrežami o tento čas skrátia. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Porušená podmienka

Navaľného, ktorý je najznámejším kritikom prezidenta Vladimira Putina, zadržali v nedeľu 17. januára po jeho návrate z Nemecka.

V krajine sa liečil päť mesiacov z následkov otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Z útoku obviňuje Kremeľ, čo ruské úrady odmietajú.

Podľa prokuratúry pobytom v Nemecku porušil pravidlá podmienečného odsúdenia za spreneveru. Navaľnyj označuje kauzu z roku 2014 za politicky motivovanú.

Viac k témam: politický proces
Zdroj: Webnoviny.sk – Členstvo Ruska v Rade Európy je po odsúdení Navaľného otázne, myslia si slovenskí europoslanci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *