Home / SLOVENSKO / Ministerstvo kultúry je za zachovanie možnosti prihlásiť sa k dvom národnostiam v sčítaní obyvateľov

Ministerstvo kultúry je za zachovanie možnosti prihlásiť sa k dvom národnostiam v sčítaní obyvateľov

4.2.2021 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo kultúry SR (MK SR) je za zachovanie možnosti prihlásiť sa k dvom národnostiam. Ako priblížil Michal Hajtol z oddelenia komunikácie a protokolu MK SR, sčítanie obyvateľstva zaistí aj lepšie cielenie podpory kultúry pre majoritu a minoritu.

Z daného dôvodu je podľa predstaviteľov MK SR prihlásenie sa k svojej národnosti a materinskému jazyku dôležitým základom pre tvorbu politík, a to aj v oblasti kultúry.

Ucelenejší obraz o identitách

Štátna tajomníčka MK SR Zuzana Kumanová podotkla, že takéto zmeny by sa nemali diať bez odbornej diskusie všetkých dotknutých strán. V tejto súvislosti poslala list predsedovi Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) Alexandrovi Ballekovi.

Šéfka rezortu Natália Milanová (OĽaNO) považuje za nešťastné, ak by sa možnosť označiť dve národnosti na poslednú chvíľu zrušila.

Táto možnosť podľa nej pomáha dotvárať ucelenejší obraz o identitách na Slovensku a zároveň je dôležitá aj pre zmiešané rodiny.

Skrátené pripomienkové konanie

ŠÚ SR dal v súčasnosti návrh na zmenu v skrátenom pripomienkovom konaní, čo ovplyvní možnosť verejnosti a ministerstiev vyjadriť sa k návrhu.

Hajtol poukázal na paradox, že ŠÚ SR sa spolu s odbornou verejnosťou, ale aj zástupcami menšín, zaoberal možnosťou uvedenia dvoch národností dlhodobo.

„Preto sme mnohí ostali zaskočení z nečakaného rozhodnutia orgánu štátnej správy, ktorý sa zaoberá štatistickými zisťovaniami,“ dodala štátna tajomníčka.

Viac k témam: Sčítanie obyvateľov domov a bytov 2021
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo kultúry je za zachovanie možnosti prihlásiť sa k dvom národnostiam v sčítaní obyvateľov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ficov Smer mierne klesol a súčasná koalícia by nevznikla, nevyskladala by ju však ani opozícia

Voľby do Národnej rady SR by podľa prieskumu vyhral opäť Smer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *