Home / SLOVENSKO / Twin City Tower od HB Reavis ako jediná budova na Slovensku získala certifikát WELL, sústreďuje sa najmä na zdravé prostredie

Twin City Tower od HB Reavis ako jediná budova na Slovensku získala certifikát WELL, sústreďuje sa najmä na zdravé prostredie

3.2.2021 (Webnoviny.sk) – Wellbeing je termín, ktorému by sme v slovenčine len márne hľadali vhodný ekvivalent. Pôvod slova siaha až do 16. storočia, kedy sa doslovne preložil taliansky výraz „benessere”, čiže v podstate „mať sa dobre”. So všetkým, čo k tomu patrí – byť zdravý a v plnej fyzickej aj duševnej sile.

Dnes je téma wellbeing-u obzvlášť aktuálna. Ako to však docieliť, ako sa jednoducho „cítiť dobre” a ostať zdravý? Touto témou sa už roky pred koronou začali zaoberať rôzni odborníci a určite by sme na internete našli množstvo užitočných tipov. Aké sú však aspekty, ktoré ovplyvňujú náš pocit „pohody” a na čo sa zamerať pri budovách?

Okrem čerstvého vzduchu a vysokej kvality vody je dôležité aj správne svetlo, dostatok pohybu či umenie a dostatok zelene, ktoré zase pôsobia upokojujúco. Týmto aj mnohým iným aspektom sa venujú a potom vyhodnocujú špecialisti z medzinárodného inštitútu International WELL Building Institute™ (IWBI™), ktorý certifikát WELL udeľuje.

Twin City Tower s certifikátom WELL Core & Shell na úrovni Gold

Twin City Tower, súčasť obľúbenej mestkej štruktúry Twin City, sa nedávno stala domovom viacerých veľkých medzinárodných spoločností a aktuálne získala aj certifikát WELL Core & Shell na úrovni Gold.

Týmto titulom dnes disponuje 48 budov v Európe, iba štyri z nich sa nachádzajú v strednej a východnej Európe a štyri v Spojenom kráľovstve. Twin City Tower patrí svojou rozlohou medzi tri najväčšie projekty a doposiaľ ako jediná na Slovensku certifikát WELL aj získala.

V HB Reavis sa o certifikát WELL uchádzame aj pri našich ďalších 18-tich projektoch, medzi ktorými nechýba ani Nivy Tower, aktuálne najvyššia administratívna budova na Slovensku.

Aký je proces certifikácie WELL?

Inštitút IWBI je pri udeľovaní certifikácie veľmi prísny. Jeden z jeho špecialistov navštívi budovu, ktorá sa o certifikát uchádza, vykoná merania, zhromaždí vzorky, množstvo dát a potom všetko vezme späť do inštitútu na testovanie.

Niektoré dáta sa týkajú určitých vlastností, ako sú kvalita vnútorného ovzdušia, kvalita vody, osvetlenie,  štruktúra a usporiadanie priestorov. Budova dostane certifikát, iba ak sú splnené normy samotnej certifikácie, ktoré sú veľakrát prísnejšie, než normy jednotlivých štátov.

Tak je to napríklad pri kvalite vzduchu v Twin City Tower, kde je prívod vzduchu o 40 % vyšší, ako vyžadujú miestne normy. Popritom UV žiariče vo ventilačnom systéme eliminujú aj plesne a mikróby a bránia ich šíreniu v pracovnom priestore. Mikróby však nie sú to jediné, čo sa nedostane dovnútra. Trojitá sklenená fasáda veže izoluje budovu od zvukov rušných ciest v okolí a okná zároveň poskytujú dostatok denného svetla, pretože jednotlivé poschodia sú navrhnuté tak, aby väčšina stolov mala výhľad z okna. Upokojujúco pôsobí aj prítomnosť zelene či umenia. Tak sa môžete pred Twin City Tower pokochať sochou od miestneho umelca Michala Uhlera či byť v kontakte s prírodou vďaka množstvu stromov a zelene v celom jej okolí.

Cítiť sa „jednoducho” dobre je v dnešnej dobe kľúčové azda kdekoľvek, v kontexte zdravého pracovného prostredia však obzvlášť. Nemusíme objavovať Ameriku, zdravému prostrediu sa v HB Reavis venujeme už roky a práve preto sa vždy uchádzame aj o certifikácie, ktoré sa ním zaoberajú. Vďaka aplikácii zásad WELL Building StandardTM (WELLTM) sme v budove Twin City Tower realizovali 41 prvkov zameraných na zlepšenie zdravia, pocitu pohody  a produktivity ľudí, ktorí v nej pracujú.

Okrem toho, Twin City Tower je súčasťou širšej zóny Nové Nivy, ktorá získala certifikát BREEAM Communities na úrovni Excellent a radí sa medzi top štyri developerské projekty na svete. Certifikát hodnotí pozitívny vplyv developerských aktivít na okolité prostredie s dôrazom na zodpovednosť. 

Informačný servis

Viac k témam: certifikát, HB Reavis, PR, Twin City Tower, wellbeing
Zdroj: Webnoviny.sk – Twin City Tower od HB Reavis ako jediná budova na Slovensku získala certifikát WELL, sústreďuje sa najmä na zdravé prostredie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *