Home / SVET / Maďarsko dostalo prvú zásielku ruskej vakcíny Sputnik V, Szijjártó kritizuje Brusel

Maďarsko dostalo prvú zásielku ruskej vakcíny Sputnik V, Szijjártó kritizuje Brusel

2.2.2021 (Webnoviny.sk) – Do Maďarska v utorok dorazila prvá dodávka ruskej vakcíny proti koronavírusu. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó vo videu informoval, že jeho krajina dostala 40-tisíc dávok očkovacej látky Sputnik V, čo vystačí pre 20-tisíc ľudí.

V najbližších troch mesiacoch by malo Maďarsko získať dostatočné množstvo dávok ruskej vakcíny pre milión ľudí.

Maďarské orgány schválili danú vakcínu 21. januára ako prvé v Európskej únii (EÚ), ale aby sa dostala do obehu, musí ju ešte odobriť Národné centrum verejného zdravia, povedal minister.

„Centralizované obstarávanie vakcín Bruselu bolo zlyhanie, ktoré ohrozilo životy Európanov a najrýchlejší reštart európskeho hospodárstva,“ vyjadril sa Szijjártó s tým, že pomalá distribúcia vakcíny EÚ primäla Maďarsko, aby zabezpečilo kontrakty s východnými krajinami ako Rusko a Čína.

V piatok Maďarsko ako prvý členský štát v EÚ schválilo vakcínu čínskej firmy Sinopharm, pričom zabezpečilo dávky pre 2,5 milióna ľudí.

Viac k témam: Koronavírus, Sputnik V, vakcína
Zdroj: Webnoviny.sk – Maďarsko dostalo prvú zásielku ruskej vakcíny Sputnik V, Szijjártó kritizuje Brusel © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup smerom ku Kosťantynivke, Kramatorsku a Sloviansku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *