Home / SLOVENSKO / Inštitút spolupracujúceho obvineného funguje na Slovensku od roku 2003 a využíval sa v mnohých kauzách

Inštitút spolupracujúceho obvineného funguje na Slovensku od roku 2003 a využíval sa v mnohých kauzách

29.1.2021 (Webnoviny.sk) – Inštitút spolupracujúceho obvineného existuje v trestnom poriadku na Slovensku od decembra 2003.

Na dnešnom brífingu to v súvislosti s medializovanými kauzami, v ktorých sa viacerí obvinení rozhodli spolupracovať, zdôraznil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Peter Kysel. Dodal, že výpovede takýchto osôb sa vždy dôsledne preverujú a zadovažujú sa aj iné dôkazy.

Inštitút využívali v mnohých kauzách

„Tento inštitút sme používali od roku 2003 v mnohých kauzách, ktoré rezonovali spoločnosťou. Či sa jednalo o kyselinárov, okoličányovcov, adamčovcov, skupinu Miroslava Štvrteckého, sýkorovcov, piťovcov, sátorovcov, v súčasnosti takáčovcov,” povedal Kyslel.

Spolupracujúce osoby boli podľa neho využité aj pri vyšetrovaní vrážd Jozefa Kaciana, Jozefa Mišenku alebo Petra Čongrádyho a tiež pri korupčných skutkoch verejných činiteľov. Kysel dodal, že očakávanie zníženia trestu za ponúknutú spoluprácu je u týchto osôb legitímne.

Výpovede osôb sú podporené dôkazmi

Podľa prezentovaných informácií sa pre spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní rozhodlo šesť z ôsmich obvinených v kauze Božie mlyny a desať z 18 obvinených v kauze Očistec.

Podľa prokurátorov ÚŠP sú však výpovede takýchto osôb podporené inými dôkazmi, napríklad výpoveďami iných svedkov či listinami. Advokáti ostatných obvinených pritom takzvaných kajúcnikov často v médiách spochybňujú s tým, že si výmenou za beztrestnosť vymýšľajú výpovede ich klientov.

Viac k témam: akcia „Očistec“, piťovci, sátorovci, Sýkorovci, takáčovci
Zdroj: Webnoviny.sk – Inštitút spolupracujúceho obvineného funguje na Slovensku od roku 2003 a využíval sa v mnohých kauzách © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Fico len fňuká a prehadzuje vinu za ohrozenie eurofondov na niekoho iného, reaguje Hojsík

Ako europoslanec priblížil, z jeho prejavu v Europarlamente bolo zrejmé, že nebol o eurofondoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *