Home / SLOVENSKO / Pellegrini ako premiér za vlády Smeru-SD letel za štátne peniaze do Nemecka na operetu

Pellegrini ako premiér za vlády Smeru-SD letel za štátne peniaze do Nemecka na operetu

28.1.2021 (Webnoviny.sk) – Predseda mimoparlamentnej strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini ešte ako premiér za vlády Smeru – sociálnej demokracie (Smer-SD) využil vládny špeciál na let do nemeckých Drážďan, aby si pozrel operetu. Za náklady pritom nezaplatil. Upozornil na to Denník N.

Dopoludnia 31. decembra 2019 mala prísť na Letecký útvar Ministerstva vnútra SR požiadavka od protokolu Úradu vlády, aby premiérovi Pellegrinimu urýchlene poskytli vládny špeciál Fokker 100. O 15:00 stálo natankované lietadlo pred hangárom na bratislavskom letisku.

Na Nový rok let späť do Bratislavy

Po piatich členoch posádky nastúpil predseda vlády a jeho traja ochrankári a o necelú hodinu už pristáli v Drážďanoch. Lietadlo sa v Nemecku zdržalo len krátko, s predsedom vlády a jeho ochrankou na Nový rok o 8:30 ráno odletelo späť do Bratislavy.

Údaje o silvestrovskom lete Pellegriniho poskytol denníku rezort vnútra. „Lety prezidenta, predsedu parlamentu a predsedu vlády nepodliehajú schvaľovaniu ministra vnútra a ich objednanie a výkon sa realizuje na základe písomnej žiadosti Leteckému útvaru ministerstva vnútra,“ objasňuje ministerstvo fungovanie letového režimu najvyšších ústavných činiteľov. Preto nepoznajú dôvod Pellegriniho cesty do Nemecka.

„Vzhľadom na to, že išlo o vykonanie letu s predsedom vlády, objednávateľ náklady neuhrádzal,“ píše ministerstvo.

Rozhodnutie na poslednú chvíľu

Odpoveď strany Hlas-SD znie, že Pellegrini sa ako predseda vlády zúčastnil v Drážďanoch na slávnostnom koncerte opery Semperoper Dresden. Prijal pozvanie od slovenského svetového tenoristu Pavla Bršlíka, ktorý na koncerte účinkoval.

O svojej účasti v Drážďanoch sa podľa stanoviska rozhodol na poslednú chvíľu a preto ani nevyužil služby slovenského veľvyslanectva v Nemecku. Ambasády zahraničné cesty predsedov vlád obvykle prinajmenšom evidujú a zvyknú im poskytnúť podporu napríklad formou auta.

Pellegrini svoju cestu a účasť na slávnostnom koncerte vnímal podľa stanoviska strany ako podporu prezentácie špičkovej slovenskej kultúry v zahraničí. „Pokiaľ by oficiálne kontrolné inštitúcie dospeli k záveru, že táto cesta nespĺňa parametre služobnej cesty na využitie štátneho špeciálu, je pripravený uhradiť všetky náklady na tento let,” uvádza strana Hlas-SD v stanovisku.

Viac k témam: predseda strany Hlas-SD
Zdroj: Webnoviny.sk – Pellegrini ako premiér za vlády Smeru-SD letel za štátne peniaze do Nemecka na operetu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ficov Smer mierne klesol a súčasná koalícia by nevznikla, nevyskladala by ju však ani opozícia

Voľby do Národnej rady SR by podľa prieskumu vyhral opäť Smer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *