Home / EKONOMIKA / Platy mužov a žien za rovnakú prácu sa stále výrazne líšia, rozdiely môžu byť aj v stovkách eur

Platy mužov a žien za rovnakú prácu sa stále výrazne líšia, rozdiely môžu byť aj v stovkách eur

23.1.2021 (Webnoviny.sk) – Podľa štúdie Európskej konfederácie odborových zväzov (EOK) sú ženy v Európe, ktoré vykonávajú práce vyžadujúce identické zručnosti ako práce mužov, stále platené podstatne menej.

Hlavná odborová organizácia, ktorá zastrešuje 45 miliónov členov v 38 európskych štátoch, porovnávala mzdy vo dvoch krajinách západnej a východnej časti kontinentu – v Nemecku a Rumunsku, pričom do úvahy brala ženy pracujúce v sektore výroby domácich spotrebičov a mužov v automobilovej výrobe. Skúmala pritom niekoľko kritérií vrátane zručností, fyzickej námahy, zodpovednosti, veku a typu úväzkov.

EOK zistila, že v Nemecku ženy v sektore „bielej techniky“ zarábajú o 865 eur v hrubom menej ako muži vyrábajúci automobily pri práci vyžadujúcej podobné zručnosti. V Rumunsku, kde sú mzdy výrazne nižšie, bol rozdiel medzi ženami a mužmi priemerne vo výške 244 eur v čistom.

Odborová organizácia vlani odhadla, že ženy si pri súčasnom tempe zmien budú musieť na rovnaké odmeňovanie ako v prípade mužov počkať až do 22. storočia, konkrétne 84 rokov.

Viac k témam: odbory, odmeňovanie, platy, rodové rozdiely
Zdroj: Webnoviny.sk – Platy mužov a žien za rovnakú prácu sa stále výrazne líšia, rozdiely môžu byť aj v stovkách eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *