Home / SVET / Budeme potrebovať na cestovanie certifikát s QR kódom? Majú ho získať všetci zaočkovaní proti COVID-19

Budeme potrebovať na cestovanie certifikát s QR kódom? Majú ho získať všetci zaočkovaní proti COVID-19

20.1.2021 (Webnoviny.sk) – V Európskej únii (EÚ) pracujú na vytvorení certifikátu s QR kódom, ktorý zjednotí pravidlá cestovania v členských štátoch EÚ. V stredu počas rokovania vlády to povedal štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS). Spresnil, že v EÚ sa zhodli na tom, že by certifikát neradi volali „pas“.

Viac o téme: Koronavírus

„Súvisí to aj s tým, že máme slobodu pohybu a v rámci nej už pasy dlhodobo nepoužívame, preto by sa to malo nazvať certifikátom,“ vysvetlil Klus. Doplnil, že technické riešenie by mohlo byť na svete počas niekoľkých dní, v horšom prípade týždňov.

Viac o téme: Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku

Certifikát by podľa neho mal zahŕňať QR kód, ktorý by sa zoskenoval na hraniciach a osobu cez hranice pustil.

Mohli by ho získať všetci cestujúci, ktorí boli zaočkovaní oboma dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Klus dodal, že súčasťou certifikátu by mali byť len vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou, teda vakcíny od spoločností Pfitzer/BioNTech a Moderna. „Perspektívne od AstraZeneca,“ doplnil.

„Už dnes hovoríme o miliónoch ľudí, ktorí sú zaočkovaní v rámci EÚ či v rámci partnerského Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. Očakávame tlak, aby COVID certifikát vznikol čo najskôr,“ dodal Klus. Doplnil, že najväčší tlak je zo strany Grécka, pretože to považuje za jednu z najlepším možností ako zachrániť letnú turistickú sezónu.

Viac k témam: certifikát, cestovanie, COVID-19, Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku, QR kód
Zdroj: Webnoviny.sk – Budeme potrebovať na cestovanie certifikát s QR kódom? Majú ho získať všetci zaočkovaní proti COVID-19 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nehoda autobusu na diaľnici A9 si vyžiadala život štyroch ľudí, šoférmi boli Čech a Slovák (foto)

V autobuse spoločnosti Flixbus bolo v čase nehody 54 ľudí vrátane dvoch šoférov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *