Home / SLOVENSKO / V Tatrách pribudnú moderné technológie, pomôžu záchranárom či skialpinistom

V Tatrách pribudnú moderné technológie, pomôžu záchranárom či skialpinistom

16.1.2021 (Webnoviny.sk) – Táto zima bude vo Vysokých Tatrách posilnená o moderné technológie. V teréne totiž pribudli takzvané checkpointy, kde si skialpinista urobí diagnostiku svojho lavínového vyhľadávača.

Checkpointy na miestach so zvýšeným pohybom

Veľmi rýchlo podajú informáciu, či je prístroj v poriadku alebo vykazuje nejakú chybu. Ak zasvieti zelená, systém prístroja funguje na 100 percent a človek môže pokračovať v túre. Checkpointy sú osadené na vybraných miestach, tam kde je zvýšený pohyb skialpinistov, turistov a horolezcov. Nachádzajú sa na Hrebienku, na Popradskom a na Štrbskom plese a pri Žiarskej chate,“ povedal riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga.
Dodal, že lavíny sú v zimnom období jednou z najčastejších príčin nešťastí v horách. „Pred každým vstupom do vysokohorského terénu je potrebné sledovať aktuálne stupne lavínového nebezpečenstva. V prípade spustenia lavíny a zasypania je najdôležitejšie včasné vyhľadanie, na ktoré slúžia spomínané lavínové vyhľadávače,“ dodal.

Zariadenie na odstrel lavín

Ďalšou novinkou je zariadenie na odstrel lavín. Doposiaľ sa v prípade nebezpečenstva lavíny uvoľňovali preventívne pomocou výbušnín, čo však predstavovalo pre záchranárov veľké riziko. Od tejto zimy ich nahradia moderné zariadenia, ktoré sú inštalované priamo vo svahoch. Výbuch, ktorý spôsobia, je ekologickejší a tichší. Najväčšou výhodou tejto technológie je riadenie výbuchu na diaľku a možnosť viacerých odpalov počas celej zimnej sezóny bez nutnosti vstupovať na lavínový svah.
Celkovo boli postavené štyri zariadenia, z toho dve v Lomnickom sedle a dve na Zverovke. Okrem stacionárnych odpaľovacích systémov má HZS aj jedno mobilné zariadenie podobné zvonu. Princíp výbuchu je rovnaký, rozdiel je však v tom, že zariadenie vedia záchranári zavesiť pod vrtuľník a operatívne riešiť lavínové nebezpečenstvo na ľubovoľnom mieste.

Viac k témam: lavíny, skialpinista, Vysoké Tatry
Zdroj: Webnoviny.sk – V Tatrách pribudnú moderné technológie, pomôžu záchranárom či skialpinistom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka vyjadrila uznanie a podporu všetkým učiteľom: Napĺňate svoje poslanie napriek podmienkam, v akých pracujete

Ako na svojej sociálnej sieti pri príležitosti Dňa učiteľov uviedla, mnohí z učiteľov napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *