Home / SVET / Trump podnikol posledný úder voči Číne a na ďalších deväť firiem uvalil sankcie

Trump podnikol posledný úder voči Číne a na ďalších deväť firiem uvalil sankcie

15.1.2021 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump počas posledných dní vo funkcii podnikol záverečný úder voči Číne a jej najväčším firmám a uvalil ďalšie sankcie a investičné zákazy.

Na takzvaný čierny zoznam Pentagonu bolo zaradených deväť čínskych firiem pre ich údajné vzťahy s čínskou armádou. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Reštrikcie voči ropnému gigantu či Xiaomi

Trump v uplynulých mesiacoch zintenzívnil kroky voči viacerým spoločnostiam, o ktorých je presvedčený, že pre USA predstavujú bezpečnostnú hrozbu.

Najnovšie reštrikcie, ktoré boli ohlásené vo štvrtok, sa dotýkajú napríklad čínskeho ropného gigantu CNOOC a výrobcu smartfónov Xiaomi. Akcie spoločnosti Xiaomi, s ktorými sa obchoduje v USA, vo štvrtok klesli o 14 percent a na hongkonskej burze si v piatok odpísali viac ako 11 percent.

Obchodná vojna trvá už dva roky

USA a Čína vedú vzájomnú obchodnú vojnu od roku 2018 a uplatnili voči sebe sériu dovozných ciel.

Podľa štúdie spoločnosti Oxford Economics táto obchodná vojna medzi dvomi najväčšími ekonomikami sveta počas svojej kulminácie viedla v USA k strate 245-tisíc pracovných miest.

Viac k témam: obchodná vojna, sankcie
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump podnikol posledný úder voči Číne a na ďalších deväť firiem uvalil sankcie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *