Home / SVET / Trump sa vyjadril k jeho slovám pred útokom na Kapitol. Tvrdí, že boli absolútne vhodné

Trump sa vyjadril k jeho slovám pred útokom na Kapitol. Tvrdí, že boli absolútne vhodné

12.1.2021 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump uviedol, že minulotýždňové výroky, ktoré popudili jeho stúpencov k vtrhnutiu do Kapitolu, boli „absolútne vhodné“.

Úsilie demokratov v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu obviniť ho z podnecovania vzbury označil ako „smiešne“. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Impeachment proti Trumpovi

Spomenutí demokrati v pondelok predstavili rezolúciu o obžalobe, tzv. impeachmente proti Trumpovi.

K tomuto kroku pristúpili počas krátkeho zasadnutia Snemovne reprezentantov po tom, čo republikáni odmietli návrh vyzývajúci viceprezidenta Mikea Pencea, aby Trumpa zbavil prezidentských právomocí na základe 25. dodatku ústavy.

Trump nechce žiadne násilie

Jediná stať impeachmentu poukazuje na Trumpove opakujúce sa falošné tvrdenia o tom, že vyhral novembrové prezidentské voľby a na prejav k davu svojich podporovateľov, ktorí neskôr vtrhli do Kapitolu.

Tiež cituje telefonát so štátnym tajomníkom štátu Georgia, ktorého Trump vyzval, aby „našiel“ dostatok hlasov pre jeho výhru v štáte.

Hlasovanie o impeachmente Trumpa sa očakáva v stredu. „Myslím si, že našej krajine to spôsobuje obrovské nebezpečenstvo a obrovský hnev. Nechcem žiadne násilie,“ vyhlásil dosluhujúci prezident USA pri odchode z Bieleho domu na návštevu Texasu.

Viac k témam: americký kongres, americký prezident, demonštrácie, impeachment
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump sa vyjadril k jeho slovám pred útokom na Kapitol. Tvrdí, že boli absolútne vhodné © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *