Home / SVET / Havarovaný Boeing prešiel len nedávno kontrolou, lietadlo bolo plne funkčné

Havarovaný Boeing prešiel len nedávno kontrolou, lietadlo bolo plne funkčné

12.1.2021 (Webnoviny.sk) – Lietadlo indonézskej spoločnosti Sriwijaya Air, ktoré sa v sobotu zrútilo do Jávskeho mora, prešlo minulý mesiac kontrolou letovej spôsobilosti.

Boeing 737-500 bol od marca do decembra uzemnený v dôsledku pandémie koronavírusu a kontrolu úspešne absolvoval 14. decembra, uviedlo indonézske ministerstvo dopravy, na ktoré sa odvoláva spravodajský portál BBC.

O päť dní neskôr mal stroj svoj prvý let bez pasažierov a 22. decembra ho znova začali používať na komerčné lety.

Turbína s poškodenou lopatkou

Indonézska Národná komisia pre bezpečnosť dopravy (KNKT) zase informovala, že predbežné zistenia dokazujú, že lietadlo bolo pred dopadom stále funkčné a nedotknuté.

Šéf komisie Soerjanto Tjahjono uviedol, že teóriu o výbuchu lietadla vyvrátil nález disku turbíny lietadla s poškodenou lopatkou.

Podľa predbežných zistení lietadlo v sobotu o 14:36 miestneho času dosiahlo výšku 3,3 kilometra, potom o štyri minúty prudko kleslo na 76 metrov a následne prestalo vysielať dáta. Príčina nehody je stále neznáma.

Lokalizovali polohu čiernych skriniek

Let SJ182 havaroval krátko po vzlietnutí z letiska v Jakarte. Na jeho palube bolo 62 ľudí – 50 pasažierov, vrátane siedmich detí a troch bábätiek, a 12 členov posádky. V pondelok polícia identifikovala prvú obeť, je ňou 29-ročný steward Okky Bisma.

V mori naďalej pokračuje pátranie po čiernych skrinkách z lietadla. Pátracie tímy lokalizovali ich polohu a prehľadávajú vody, aby ich mohli vytiahnuť na hladinu. KNKT však v utorok informovala, že prístroj používaný pri lokalizácii mal „technické problémy alebo poškodenie“ a čakajú na nový, ktorý má prísť zo Singapuru.

Zatiaľ je nejasné, ako poškodený stroj ovplyvní hľadanie. Tímy už vo vode našli niektoré časti lietadla, časti ľudských tiel či oblečenie.

Viac k témam: Boeing 737-500, pád lietadla
Zdroj: Webnoviny.sk – Havarovaný Boeing prešiel len nedávno kontrolou, lietadlo bolo plne funkčné © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko zdvojnásobí príspevok na českú iniciatívu nákupu delostreleckej munície pre Ukrajinu

Varšava na vojenskú pomoc Kyjevu doteraz vynaložila približne 3,2 miliardy dolárov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *