Home / SLOVENSKO / Vo vyšších polohách Vysokých, v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vyšších polohách Vysokých, v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo

10.1.2021 (Webnoviny.sk) – Mierne lavínové nebezpečenstvo hrozí vo vyšších polohách Vysokých, v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre. V Malej Fatre a Západných Tatrách platí malé nebezpečenstvo. Ako informovalo Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby na svojej stránke, sneh z posledného sneženia je nad pásmom lesa miestami nafúkaný do nebezpečných dosiek a vankúšov.

Tie sa však môžu vyskytovať na rôznych orientáciách, vzhľadom na zmeny smeru vetra v poslednom týždni. Stredisko zároveň podotklo, že v snehovej pokrývke sa v súčasnosti nachádza viacero slabých vrstiev, po ktorých sa lavíny môžu zosunúť. Na severných orientáciách sa nachádzajú ešte aj vrstvy hranatozrnného snehu vytvorené v decembri. Stabilizáciu snehovej pokrývky na horách spomaľujú aj veľmi nízke teploty.

Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.

Na horách bolo dnes ráno takmer jasno. Ranná teplota sa pohybovala od -17 stupňov Celzia v najvyšších polohách po -10 stupňov v 1 000 m n. m. Fúkal mierny vietor západných a severozápadných smerov. V najvyšších polohách dosahoval vietor rýchlosť v nárazoch do 5 m/s.

Hrebene pohorí sú vyfúkané na tvrdý podklad, avšak tesne pod nimi sú preveje dosky a vankúše a v dolinách a v pásme lesa je ešte prachový sneh. Podľa strediska sú veľké rozdiely aj medzi pohoriami. Výrazne viac snehu zaznamenali vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách, keďže zrážky zväčša prichádzali z juhu.

Viac k témam: lavínové nebezpečenstvo, Nízke Tatry, Veľká Fatra, vietor, Vysoké Tatry
Zdroj: Webnoviny.sk – Vo vyšších polohách Vysokých, v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *