Home / SVET / Danilovski: Bohatí sa zmocnili všetkých dostupných záchranných člnov a tí menej šťastní zostali pozadu

Danilovski: Bohatí sa zmocnili všetkých dostupných záchranných člnov a tí menej šťastní zostali pozadu

6.1.2021 (Webnoviny.sk) – V období, keď už všetky členské štáty Európskej únie začali s očkovaním proti koronavírusu, niekoľko krajín v juhovýchodnej časti „starého kontinentu“ sa ocitlo na periférii záujmu.

Situácia ako na Titanicu

Väčšina štátov v spomenutom regióne stále čaká na dodanie prvých očkovacích látok a už teraz je zrejmé, že Albánsko, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Čierna Hora, Severné Macedónsko a Srbsko, v ktorých žije dovedna asi 20 miliónov ľudí, budú vo vakcinačných kampaniach zaostávať za „európskou dvadsaťsedmičkou“ a Spojeným kráľovstvom.

Viac o téme: Koronavírus

Severomacedónsky epidemiológ Dragan Danilovski porovnal súčasnú situáciu s vakcínami na západnom Balkáne s nerovnosťou, aká sa vyskytla počas potopenia Titanicu v roku 1912. „Bohatí sa zmocnili všetkých dostupných záchranných člnov a tí menej šťastní zostali pozadu,“ uviedol Danilovski pre TV 24.

Srbsko začalo očkovať 24. decembra

Srbsko je zatiaľ jedinou krajinou západného Balkánu, ktorá dostala vakcínu od konzorcia Pfizer a BioNTech a ruskú očkovaciu látku Sputnik V.

Belehrad však nemá dostatok dávok na začatie masového očkovania, pretože zatiaľ prišlo iba 25-tisíc dávok vakcíny Pfizer-BioNTech a 2400 ruských vakcín. Srbský očkovací program sa začal 24. decembra, tri dni začiatkom v EÚ.

Mnoho balkánskych krajín stále vkladá svoje nádeje do iniciatívy pre globálny prístup k vakcínam proti ochoreniu COVID-19 (COVAX), ktorú podporuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová nedávno vyhlásila, že EÚ bude mať v roku 2021 pre svojich obyvateľov viac vakcín, ako bude potrebné, a podelí sa o ne s krajinami západného Balkánu a africkými štátmi.

Viac k témam: Koronavírus, predsedníčka Európskej komisie (EK)
Zdroj: Webnoviny.sk – Danilovski: Bohatí sa zmocnili všetkých dostupných záchranných člnov a tí menej šťastní zostali pozadu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Španielsko poskytlo Ukrajine ďalšiu pomoc, armáde dodali rakety pre systémy protivzdušnej obrany Patriot

Povedala to španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *