Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Žilinská Kia Motors Slovakia vyrobila asi o 20 percent menej automobilov ako v prechádzajúcom roku

Žilinská Kia Motors Slovakia vyrobila asi o 20 percent menej automobilov ako v prechádzajúcom roku

1.1.2021 (Webnoviny.sk) – Žilinská Kia Motors Slovakia vyrobila v tomto roku podľa predbežných výsledkov o približne 20 % automobilov menej ako v roku 2019. Uplynulý rok hodnotí automobilka ako veľmi náročný.

„Hoci sme začali na úspešnej vlne z predchádzajúceho rekordného roka, keď sme vyrobili 344-tisíc vozidiel, od marca naše plnenie plánov negatívne ovplyvnil nový koronavírus a nastolil nám viaceré prekážky a výzvy,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca fabriky Ján Žgravčák.

Napriek tomu sa však automobilke podarilo udržať zamestnanosť v roku 2020 na porovnateľnej úrovni ako v roku 2019.

Fabrika ocenila snahu vlády

Spoločnosť pritom predpokladá, že situácia sa neupokojí ani v budúcom roku.

„Aj keď je veľmi ťažké predikovať ako koronakríza, Brexit a ďalšie skutočnosti ovplyvnia predaj automobilov Európe a v Rusku,“ doplnil Žgravčák.

Fabrika v súvislosti s končiacim rokom a dopadom pandémie ocenila snahy vlády zlepšiť podnikateľské prostredie a tiež znížiť ceny energií.

Dúfa, že rok 2021 ponúkne opäť možnosti na komunikovanie požiadaviek priemyslu priamo s vládou a jednotlivými ministerstvami s cieľom zlepšovať konkurencieschopnosť slovenského priemyslu v európskom meradle.

Spoločnosť zamestnáva viac ako tritisíc ľudí

Kia Motors Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. V súčasnosti na Slovensku zamestnáva viac ako 3 700 ľudí a vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych úpravách a športovo-úžitkový Kia Sportage.

Spoločnosť patrí medzi najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 opustilo výrobné brány závodu už viac ako 3,8 milióna vozidiel a 5,6 milióna motorov.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, koronakríza, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Žilinská Kia Motors Slovakia vyrobila asi o 20 percent menej automobilov ako v prechádzajúcom roku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *