Home / SVET / Španielsko bude viesť evidenciu ľudí, ktorí odmietnu vakcínu proti COVID-19

Španielsko bude viesť evidenciu ľudí, ktorí odmietnu vakcínu proti COVID-19

29.12.2020 (Webnoviny.sk) – Španielsko vytvorí register ľudí, ktorí sa nebudú chcieť dať zaočkovať proti koronavírusu, a bude ho zdieľať s ostatným členskými štátmi Európskej únie (EÚ). Tamojší minister zdravotníctva Salvador Illa podľa spravodajského webu BBC poznamenal, že evidencia nebude prístupná verejnosti ani zamestnávateľom.

Očkovať sa musí čo najviac ľudí

V krajine momentálne zavádzajú vakcínu od konzorcia Pfizer a BioNTech, ktorú minulý týždeň pre EÚ schválila Európska lieková agentúra.

Španielsko patrí k pandémiou najviac zasiahnutým štátom na „starom kontinente“ a podľa Illu preto musí podstúpiť očkovanie čo najväčší počet obyvateľov.

V pondelňajšom rozhovore pre televíziu La Sexta minister podotkol, že vakcinácia nebude povinná.

Dôvera Španielov vo vakcínu stúpla

„Očkovanie nám zachráni životy, je to východisko z tejto pandémie. Urobíme však register zdieľaný s našimi európskymi partnermi s menami tých ľudí, ktorým sme vakcínu ponúkli a ktorí ju jednoducho odmietli,“ skonštatoval 54-ročný politik.

„S ohľadom na ochranu osobných údajov to však nebude verejne prístupný dokument,“ dodal. Ešte v novembri možnosť očkovania odmietalo 47 % španielskych občanov.

Podľa najnovšieho prieskumu však dôvera v očkovacie látky proti koronavírusu výrazným spôsobom stúpla a vakcináciu momentálne odmieta „iba“ približne 28 % Španielov.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, očkovanie, vakcína
Zdroj: Webnoviny.sk – Španielsko bude viesť evidenciu ľudí, ktorí odmietnu vakcínu proti COVID-19 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Propalestínske protesty na univerzitách naďalej pokračujú, židovskí študenti sa boja vkročiť do budovy (foto)

Študenti aj niektorí zamestnanci požadujú, aby sa univerzity odklonili od spoločností podporujúcich Izrael a vojnu v Pásme Gazy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *