Home / SVET / Novozvolený prezident Joe Biden sa nechal zaočkovať proti COVID-19 v priamom prenose (video)

Novozvolený prezident Joe Biden sa nechal zaočkovať proti COVID-19 v priamom prenose (video)

22.12.2020 (Webnoviny.sk) – Novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena v pondelok zaočkovali prvou dávkou vakcíny proti novému koronavírusu. Politik sa nechal zaočkovať v živom televíznom prenose v rámci úsilia presvedčiť americkú verejnosť, že vakcinácia je bezpečná.

„Robím to preto, aby som ukázal, že ľudia by mali byť pripravení, keď budú k dispozícii vakcíny. Niet sa čoho obávať,“ povedal Biden, ktorý dostal vakcínu od firiem Pfizer a BioNTech.

Viac o téme: Koronavírus

Sedemdesiatosemročný Biden sa nechal zaočkovať v nemocnici v Newarku v Delaware, neďaleko jeho domu. Niekoľko hodín pred ním dostala vakcínu aj jeho manželka Jill.

Biden zdôraznil bezpečnosť vakcíny

Biden počas svojej návštevy nemocnice zdôraznil bezpečnosť vakcíny a vyjadril sa, že administratíva prezidenta Donalda Trumpa „si zaslúži uznanie“ za to, že rozbehla proces distribúcie vakcín.

Zároveň podotkol, že distribúcia bude istý čas trvať a vyzval Američanov, aby počas sviatkov prijali preventívne opatrenia, aby sa vyhli šíreniu vírusu, napríklad nosili rúška a necestovali, keď to nie je nevyhnutné. Biden tiež poďakoval zdravotníckym zamestnancom.

Zaočkovať sa nechali aj iní politici

Zaočkovať sa proti ochoreniu COVID-19 nechali už aj ďalší poprední predstavitelia, ako napríklad viceprezident Mike Pence, predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, líder republikánskej senátnej väčšiny Mitch McConnell a ďalší poslanci. Novozvolená viceprezidentka Kamala Harrisová a jej manžel by mali absolvovať očkovanie na budúci týždeň.

Trump ešte nevie, kedy sa nechá zaočkovať

Trump podľa Bieleho domu diskutuje s jeho lekármi o tom, kedy sa nechá zaočkovať. Prezident, ktorý v októbri prekonal COVID-19, podľa jeho úradu vyjadruje podporu najzraniteľnejším osobám, aby dostali vakcínu ako prví.

Viacerí odborníci, vrátane popredného experta na infekčné choroby Anthonyho Fauciho, odporučili Trumpovi, aby sa z preventívnych dôvodov nechal bezodkladne zaočkovať.

V USA zatiaľ očkujú vakcínou od Pfizeru a BioNTechu, do jednotlivých štátov však už smerujú aj dodávky vakcíny od spoločnosti Moderna.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, očkovanie, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Novozvolený prezident Joe Biden sa nechal zaočkovať proti COVID-19 v priamom prenose (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinská armáda tvrdí, že zasiahla ruskú raketovú loď Ciklon na okupovanom Kryme

Ak je správna informácia, že ruský raketový nosič Ciklon bol zasiahnutý na Kryme, ruské sily už nebudú schopné odpaľovať rakety Kalibr z kratšej vzdialenosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *