Home / SVET / Minister spravodlivosti USA oznámil nové obvinenia v prípade bombového útoku nad Lockerbie

Minister spravodlivosti USA oznámil nové obvinenia v prípade bombového útoku nad Lockerbie

21.12.2020 (Webnoviny.sk) – Americký minister spravodlivosti William Barr v pondelok oznámil obvinenia proti údajnému výrobcovi bomby, ktorú použili pri bombovom útoku na lietadlo americkej spoločnosti Pan Am nad škótskym mestom Lockerbie v roku 1988.

Abú Agilu Masúda obvinili pre jeho účasť na útoku v deň 32. výročia tragédie, ktorá si vyžiadala 270 mŕtvych. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Výbuch bomby skrytej v rádiu

Predpokladá sa, že Masúd je v Líbyi a Spojené štáty podľa ich predstaviteľov rokujú s krajinou o jeho väzbe. Zároveň tiež komunikujú so škótskymi úradmi, ktoré by im mohli poskytnúť dôkazy. Očakáva sa, že žalobu podajú prokurátori vo Washingtone D.C.

Let Pan Am 103 smeroval z Londýna do New Yorku. Výbuch bomby skrytej v rádiu si vyžiadal životy všetkých ľudí na palube i 11 osôb na zemi, väčšina obetí boli Američania.

Prípad sprevádza Barra v úrade

Prípad sprevádza Barra v úrade. Keď bol ministrom spravodlivosti za prezidenta Georgea H.W. Busha oznámil obvinenia voči ďalším dvom Líbyjčanom. Al-Amín Chalífah Fhímah a Abd al-Básita al-Mighrahí boli obvinení z uloženia výbušnín do rádia a následne do kufra v lietadle.

Pre komplikácie s predvedením mužov v USA proces s nimi viedol škótsky súd, ktorý zasadol v neutrálnom Holandsku. Prvého menovaného zbavili obvinení, druhého odsúdili na 27 rokov väzenia. V roku 2009 ho pre diagnózu rakoviny predčasne prepustili, zomrel v roku 2012.

Viac k témam: bombový útok, lockerbie
Zdroj: Webnoviny.sk – Minister spravodlivosti USA oznámil nové obvinenia v prípade bombového útoku nad Lockerbie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Českí meteorológovia varujú pred vznikom tornád, krajinu môžu opäť potrápiť silné búrky

ČHMÚ vydal výstrahy pred búrkami pre sedem krajov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *