Home / EKONOMIKA / Živnostníci sú znepokojení novelou zákona o dani z príjmov, zvýši daňové zaťaženie

Živnostníci sú znepokojení novelou zákona o dani z príjmov, zvýši daňové zaťaženie

4.12.2020 (Webnoviny.sk) – Slovenský živnostenský zväz (SŽZ) prijal so znepokojením informáciu o zmene výšky príjmu pre uplatňovanie zníženej sadzby dane na úrovni 15 percent. Schválená bola v Národnej rade SR 2. decembra. Informovala o tom generálna sekretárka SŽZ Miriam Bellušová.

Nesystémový a nezrozumiteľný krok

„V období, kedy sú živnostníci a malé podniky vystavené tvrdým dopadom koronakrízy a kedy štát nereaguje dostatočným spôsobom na ich potreby v zmysle kompenzácie výpadkov tržieb, prichádza zvýšenie daňového zaťaženia v skrytej podobe ako nesystémový a pre podnikateľov nezrozumiteľný prvok,“ uviedol prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Kým pôvodne výšku príjmov mikrodaňovníkov pre potreby zdaňovania určoval zákon o dani z príjmov, a to na úrovni 100-tisíc eur ročne, novela stanovila limit pre výšku príjmov nepriamo, odvolaním sa na zákon o dani z pridanej hodnoty, ktorý definuje mikrodaňovníka ako takú fyzickú alebo právnickú osobu, ktorej obrat neprekročí 49 790 eur ročne.

Zmenené podmienky v čase koronakrízy

Novela teda znížila podľa SŽZ výšku príjmov pre uplatnenie zníženej 15-percentnej sadzby dane z príjmu o viac než polovicu.

„Zvýšenie daňového zaťaženia je trestom za aktivitu podnikateľov v období hospodárskej recesie a je to nepochopiteľný počin v čase, keď okolité krajiny znižujú priame a nepriame daňové zaťaženie, aby firmám vytvorili priestor pre investície a prispôsobenie sa zmeneným trhovým podmienkam v čase koronakrízy,“ uviedla Bellušová.

Novelu zákona vníma zväz o to viac negatívne, že zmeny so zásadným dopadom na podnikateľské prostredie boli prijaté až v rámci schvaľovania v Národnej rade SR, bez predchádzajúcich verejných konzultácií a medzirezortného pripomienkového konania.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, novela zákona o dani z príjmov, Slovenský živnostenský zväz, živnostníci
Zdroj: Webnoviny.sk – Živnostníci sú znepokojení novelou zákona o dani z príjmov, zvýši daňové zaťaženie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do projektu Právo na prvé zamestnanie sa zapojili desiatky zamestnávateľov, nových pracovníkov školia takmer bezplatne

Projektom podľa ministra Tomáša cielia najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *