Home / SVET / EÚ očakáva obnovenie transatlantických vzťahov po nástupe Bidenovej administratívy

EÚ očakáva obnovenie transatlantických vzťahov po nástupe Bidenovej administratívy

2.12.2020 (Webnoviny.sk) – Európska únia vníma očakávaný nástup administratívy novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena ako kľúčový okamih pre obnovenie dobrých vzťahov s USA. Tie v priebehu ostatných štyroch rokov, počas éry Donalda Trumpa, dosť utrpeli.

„Nadišiel čas na opätovné spojenie,“ uviedla v stredu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Európska dvadsaťsedmička“ sa snaží oživiť transatlantickú spoluprácu s USA, ktorá v minulosti dlhodobo vplývala na globálnu diplomaciu. EÚ však uznáva, že budúce vzťahy bude musieť prispôsobiť multipolárnemu svetu, v ktorom sa čoraz väčším hráčom stáva Čína.

Partnerstvo EÚ a USA

Predseda Európskej rady Charles Michel už minulý týždeň vyhlásil, že v meniacom sa svete bude partnerstvo EÚ a USA dôležitejšie ako kedykoľvek predtým.

„Potrebujeme chrániť našich občanov, oživiť ekonomiky, zastaviť globálne otepľovanie a vytvoriť bezpečnejší svet. EÚ a USA budú mať vždy väčší vplyv pri spoločných krokoch,“ povedal Michel.

Trump sklamal

EÚ sa v ostatných rokoch často sťažovala na zhoršenie vzťahov s USA pod vedením Trumpa a dúfa, že po nástupe Bidena opäť nadviaže na transatlantické väzby, aké boli za čias Baracka Obamu. V uplynulých štyroch rokoch sa obe strany nezhodli vo viacerých kľúčových otázkach vrátane obchodu, bezpečnosti a zmeny klímy.

Trump počas pôsobenia v Bielom dome viackrát sklamal predstaviteľov EÚ, napríklad zavedením rôznych ciel na európske produkty, odstúpením od parížskej klimatickej dohody alebo iránskej jadrovej dohody.

Viac k témam: klimatické zmeny, medzinárodné vzťahy, obchod
Zdroj: Webnoviny.sk – EÚ očakáva obnovenie transatlantických vzťahov po nástupe Bidenovej administratívy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK potrebuje pre ruské útoky 350 miliónov dolárov na obnovu elektrární

Ukrajina po nedávnych útokoch očakáva nedostatok elektrickej energie počas letných a zimných špičiek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *