Home / SVET / Etiópska armáda spustila ofenzívu v hlavnom meste regiónu Tigray, ide po vodcoch rebelov

Etiópska armáda spustila ofenzívu v hlavnom meste regiónu Tigray, ide po vodcoch rebelov

28.11.2020 (Webnoviny.sk) – Etiópska armáda začala ofenzívu v hlavnom meste oblasti Tigray v snahe zatknúť rebelujúcich vodcov tohto regiónu. Miestna televízia v sobotu informovala o ostreľovaní približne 300-tisícovej metropoly Mekele. Správy neskôr potvrdili aj predstavitelia mesta.

Miestne voľby zvýšili napätie

Etiópska federálna vláda tento krok zatiaľ nekomentovala, no obyvateľov Mekele varovala, že s nimi nebude mať zľutovanie, ak včas neprestanú podporovať Ľudový oslobodzovací front Tigray (TPLF).

TPLF a etiópske federálne sily sa pred niekoľkými týždňami dostali do ozbrojených stretov po tom, čo etiópsky premiér Abiy Ahmed, inak držiteľ Nobelovej ceny za mier, obvinil vládu Tigray z útoku na vojenskú základňu.

Uprostred politických reforiem navyše obe vlády, federálna aj regionálna v Tigray, považujú tú druhú za nezákonnú.

Ešte v septembri sa v približne 6-miliónovom Tigray uskutočnili miestne voľby. Konali sa proti vôli federálnej vlády, čo ešte zvýšilo politické napätie.

Federálna vláda obišla regionálnu

Minulý mesiac sa federálna vláda rozhodla financovať tento región, no obišla regionálnu vládu a finančné prostriedky poskytla priamo tamojším miestnym samosprávam.

Tento krok výrazným spôsobom rozhneval predstaviteľov TPLF, ktorý bol pred nástupom súčasného premiéra do funkcie v roku 2018 dominantnou súčasťou etiópskej vládnej koalície.

Analytik Medzinárodnej krízovej skupiny William Davison nedávno vyhlásil, že „vzhľadom na relatívne silnú bezpečnostnú pozíciu regiónu Tigray môže konflikt trvať veľmi dlho a mať katastrofálne následky“.

Viac k témam: rebeli, Tigray
Zdroj: Webnoviny.sk – Etiópska armáda spustila ofenzívu v hlavnom meste regiónu Tigray, ide po vodcoch rebelov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina ako terorista a Západ ako sponzor terorizmu. Kremeľ podľa ISW využíva napätie po tragédii v Moskve

Piatkový útok na Crocus City Hall, ku ktorému sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát, neprežilo prinajmenšom 143 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *